Банкеръ Daily

Свят

14 страни от ЕС гонят руски дипломати заради аферата "Скрипал"

Бившият руски агент Сергей Скрипал

14 страни от Европейския съюз решиха днес да изгонят руски дипломати заради аферата с отравянето във Великобритания, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предадоха световните агенции.

Във Варна, където е за срещата на върха ЕС-Турция, Туск каза, че "допълнителни мерки, в това число и нови изгонвания на дипломати, не са изключени в идните дни и седмици". Сред страните, които влизат в това число са Дания, Италия, Германия, Франция, Полша, Чехия, Литва, Холандия, Украйна, Естония, Латвия, Финландия.

Канада също се обяви за персона нон грата четирима души.

Междувременно стана ясно, че Великобритания е издала заповед за запор на имуществото на руски граждани, произходът на което е неизвестен. Това бе обявено в Талин от британския военен министър Гавин Уилямсън.

"В най-близките седмици и месеци правителството ще работи усилено и в детайли за решаването на проблема. Вече са издадени заповеди за запор на имуществото от неизвестен произход. Съответният закон вече влезе в сила неотдавна. Нашата задача е да вземем на отчет цялото придобито по неясен начин имущество и за целта вече са предприети необходимите мерки", каза министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във