Банкеръ Daily

Свят

14 ноември е Световен ден за борба с диабета

Фредерик Бантинг - един от откривателите на на инсулина.

На 14 ноември е Световният ден за борба с диабета. Отбелязва се от 1991 г. по повод годишнина от рождението на Фредерик Бантинг - канадски физиолог и лекар, професор в Торонто, един от откривателите на на инсулина.

Фредерик Грант Бантинг (Frederick Grant Banting) е роден на 14 ноември през 1891 г. в Онта̀рио - най-населената провинция в Канада, както и втората по площ след Квебек.

Той е лауреат на Нобелова награда за физиология или медицина с Джон Маклауд през 1923 г. за откриването на инсулина. Бантинг разделя паричната награда със своя колега доктор Чарлз Бест. Канадското правителство му осигурява доживотно условия да провежда научната си работа. През 1934 г. е посветен в рицарство от крал Джордж V.

Инсулинът е единственият хормон в организма, който понижава нивото на кръвната захар. При недостиг на инсулин в организма настъпва болестно състояние - диабет.

Захарният диабет, често наричан и само диабет, е болест, която се характеризира се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото.

Препоръчва се на хора, за които се счита че опасността за диабет е дори ниска, да се изследват веднага след навършване на 40 години и на всеки 3 години след 45-годишна възраст. Тестването трябва да започне по-рано и по-често, ако в семейството има диабетик, теглото е наднормено и водят заседнал начин на живот. Ежедневното движение и ограничаване приема на лесносмилаеми сладки неща, въглехидрати и замяната им с плодове и зеленчуци в диетата са препоръчителни за избягване на диабет тип 2. Много е важно да се научим как да преодоляваме ежедневните конфликтни и стресови ситуации чрез диалог и да разбираме повече правото на другите. Това е в основата на профилактиката на диабета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във