Банкеръ Daily

Свят

130 барикади и 112 подпалени автомобила в Париж

Началникът на полицията в Париж осъди безредиците при протестите в Париж и ги нарече небивало и неприемливо насилие, предаде Асошиейтед прес.

Полицейският префект Мишел Делпюеш каза снощи, че са направени опити за опожаряване на шест сгради, издигнати са 130 импровизирани барикади и са подпалени 112 автомобила.

Той добави, че някои участници в съботните безредици са използвали чукове, градински сечива, вериги и спрейове срещу полицията. Освен протестиращите с "жълти жилетки", в безредиците са участвали крайнодесни и крайнолеви активисти.

Прокурорът Реми Ейц каза, че 378 души са били в полицейските арести снощи. Мнозина от тях ще бъдат изправени пред съда по бърза процедура днес и утре.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер и заместникът му ще информират утре сенатската юридическа комисия за протестите срещу данъците върху горивата и за мерките за сигурност, с които да се предотвратят поражения като нанесените в събота.

Френското правителство обяви, че обмисля въвеждането на извънредно положение след погромите в Париж вчера които оставиха центъра на столицата като след война. Еманюел Макрон долетя от Г-20 в Буенос Айрес и веднага свика кризисно заседание, а премиерът Едуар Филип отмени пътуването си до полския град Катовице за конференцията на ООН за климата. Макрон обиколи центъра на Париж, за да види с очите си пораженията.

Десетки коли бяха преобърнати и опожарени, коледни дръвчета - съборени, витрините на ресторантите и банките - изпотрошени, някои магазини - разграбени. Дори по фасадите на сградите се виждаха отчупени парчета, предават световните агенции. Две здания в района до Триумфалната арка бяха подпалени. Сред опожарените коли има и полицейска, а от друга бе откраднат автомат. Статуята на Мариан - символа на Франция, бе разбита, а по арката със спрей бяха изписани лозунги като “Макрон, оставка!”

“Революцията избухна”, скандираха някои от протестиращите. Движението на “жълтите жилетки”, което разбуни Франция, започна като протест срещу цените на горивата, но прерасна в бунт срещу намаления жизнен стандарт и срещу реформите на президента Еманюел Макрон, които имат тежка социална цена за част от хората.

Към мирните протести обаче, които се заключаваха главно в блокиране на пътища, постепенно се включиха маскирани вандали с железни пръти и брадви, които превръщат всяка протестна акция в бойно поле. Те се бият с полицията и трошат каквото им попадне пред очите.

Неделните безредици на “Шан-з-Елизе” завършиха със 133-ма ранени, сред които поне 23-ма полицаи, и с 412 арестувани.

Освен въвеждане на извънредно положение няколко полицейски синдиката поискаха армията да излезе по улиците и да се включи в опазването на обществения ред.

“Жълтите жилетки” нямат лидери, но обявиха, че ще сформират комитет от 10 представители, който да изразява “конструктивния гняв”, тъй като те не се идентифицират с анархията, която действа като цунами.

Facebook logo
Бъдете с нас и във