Банкеръ Daily

Свят

12 страни от Северна и Централна Европа ще следват обща политика за Китай

Външните министри на 12-те в Паланга

Нордическо-балтийската осморка (НБ8) и Вишеградската група искат да работят за обща политика за Китай, заяви днес литовският външен министър Линас Линкевичус, домакин на среща с колегите му от двете групи.

"Обсъдихме как би трябвало да съгласуваме действията и позициите си и, доколкото е възможно, да следваме обща политика спрямо Китай", каза Линкевичус, цитиран от ДПА.

НБ8 (Швеция, Финландия, Норвегия, Исландия, Дания, Естония, Литва и Латвия) и Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) се срещат редовно от 2013 г. насам, за да разговарят по регионални и международни въпроси.

В литовския крайбрежен курорт Паланга външните министри обсъдиха също връзките с Русия и отношенията между Европейския съюз и САЩ. Сред другите засегнати теми бяха предстоящите избори за Европейски парламент, Брексит, климатичните промени и правата на човека.

Западните страни понастоящем обсъждат дали да изключат китайската технологична корпорация "Хуавей" от изграждането на своята мрежа от пето поколение (5G мрежа) на фона на обвинения, особено от САЩ, че компанията е твърде близка с правителството в Пекин. "Хуавей" отхвърли обвиненията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във