Банкеръ Daily

Свят

100 бутилки вино за всеки столетник в кантон Фрибур

Ако жителите на швейцарския кантон Фрибур успеят да доживеят до 100-годишна възраст, местното правителство им оказва щедра помощ, за да отпразнуват юбилея. Столетниците получават по 100 бутилки вино, произведено в региона, съобщава швейцарският вестник Le Matin Dimanche.

Жителката на Фрибур Мари-Антоанет ще навърши 100 години на 5 ноември. За юбилея тя ще бъде посетена от регионалния представител в горната камара на федералния парламент на Швейцария и от представител на местната управа. Те ще поднесат букет цветя и ще предложат 100 бутилки вино на старата дама, информират журналисти на Le Matin. 

Кантон Фрибур предлага на столетниците си по 100 бутилки вино от 2000 година. Преди това те са имали възможност да изберат безплатно кресло, но регионалната управа е изтеглила този вариант през 2015-а поради липса на интерес. В момента въздържателите от кантона, които са около 311 хиляди, имат друга опция. От миналата година новите столетници, които не искат стоте бутилки вино, могат да решат да дарят 1500 шв. франка на благотворителна организация. Или пък да получат ваучер за пазаруване при местен търговец или занаятчия от кантона.

Все пак, повечето предпочитат виното. През 2020-а Фрибур е чествал 27 столетници. Едва петима от тях са предпочели дарения и само двама - подаръчни ваучери. 

Други швейцарски кантони също предлагат вино на жителите си, доживели до 100 години, но те не са чак толкова щедри. В Женева столетниците имат възможност да избират между три бутилки вино и букет цветя. Кантон Вуд предлага 12 бутилки вино местно производство, персонален подарък на стойност 500 шв. франка и понякога - букет. В Ньошател столетниците трябва да се задоволят с букет цветя и приветствено писмо. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във