Банкеръ Daily

Съдби

"Звезда" на "Моргън Стенли" малтретира жени

Дъглас Грийнбърг
S 250 aa4a0ddd aee5 4343 9d1c 701c028d627f

Дъглас Грийнбърг остава един от водещите финансови консултанти на инвестиционната банка "Моргън Стенли" и виден член на сектора за управление на състоянието на богати индивиди. Въпреки че работодателят му нееднократно е бил уведомяван за престъпното му поведение.

Цели 15 години четири жени от богато предградие на Портланд, щата Орегон, са търсили полицейска защита срещу него. Той заплашил едната, че ще й изгори къщата  заедно с нея. Другата преследвал с кола на разстояние една броня. Третата сграбчил толкова силно, че й оставил следи по шията. Четвъртата се оплакала, че изплашил нея и децата й.

Въпреки  агресивните си прояви  Грийнбърг все още е служител на фирмата от Уолстрийт и е член на елитния "председателски клуб", който включва брокери с максимален финансов принос, и с качества, отговарящи на определени стандарти на поведение. 

Поделението за управление на състоянието на заможните, в което работи Грийнбърг, е бъдещето на "Моргън Стенли". Желанието на главния изпълнителен директор на банката - Джеймс Гормън, е то да съвмести банковите двигатели на печалби - високо колебливото инвестиционно банкиране и търговския бизнес. В момента управлението носи почти половината от общите банкови приходи.

Самият Грийнбърг пък е сред двата процента топ брокери на компанията, реализирали най-високи  печалби. През миналия месец той бе включен в списъка на "Форбс" на водещите мениджъри на лични състояния в Орегон. 

През тази седмица обаче "късметът" изневери на финансовия магьосник благодарение на разследването на  репортери на "Ню Йорк таймс" за изблиците за насилие срещу двете му бивши съпруги и две бивши приятелки. На въпросите на медията за Грийнбърг работодателят му "Моргън Стенли" отговори, че той е в "административен отпуск заради бъдещо преразглеждане на положението му". Самият Грийнбърг отказал коментар и се учудил единствено че "репортер от "Ню Йорк таймс" може да разполага с цялата информация за него".

Откакто през миналата година избухна скандалът за сексуалните посегателства на работното място, провокирал появата на движението "Аз също", компаниите се борят сърцато да отбиват обвиненията срещу забежките на звездните си служители.

"Фокс нюз" например  удължи с четири години договора на водещия Бил О'райли непосредствено след като той плати 32 млн. щ. долара, за да уреди извън съда обвиненията за сексуален тормоз срещу него.

"Моргън Стенли" също има опит в тази материя. В края на 2017-а банковото ръководство изгони високопоставения изпълнителен директор по инвестиционно банкиране - Харълд Форд младши, след като се запозна с обвиненията за участието му в неправомерни действия. По-късно банката каза, че господин Форд не е уволнен заради сексуален тормоз, а самият той отхвърля всякакви твърдения за престъпни действия.

В случая с Грийнбърг нито една от четирите жени, потърсили закрила срещу него, не са работили в "Моргън Стенли". Но служителите от финансовия сектор, особено онези, които управляват парите на клиентите, се оценяват съобразно характерите им. Което притиска работодателите им и контролните органи да следят поведението им и извън офисите. Финансовите консултанти от ранга на Грийнбърг трябва да предоставят публично определена информация за себе си по правила, помагащи на инвеститорите да изберат надеждни парични мениджъри. Например брокерите трябва да информират Службата за регулиране на финансовия сектор (FINRA) дали са обявявали фалит, или са били обвинени в неправомерни действия, свързани с пари. Но е доста голям и обемът на информацията, която не се изисква да бъде огласявана, и така те могат да продължат да се подвизават във финансовите среди.

На интернет-сайта на FINRA историята на всеки брокер се показва във вертикална времева рамка с червена точка, маркираща датата на всеки проблемен епизод от живота му. В случая с Грийнбърг има пет подобни червени точки - за престъпления по служба, за разправии с клиенти и глоба от контролен орган. Предстои да се разбере как ще бъде оценено отношението му към нежния пол, каква реакция ще предизвикат  интимните му връзки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във