Банкеръ Weekly

Съдби

ЗВЕРСКО ПИЯНСТВО

Неотдавна собственичката на британски бар се отнесе изключително неучтиво към един от постоянните си клиенти, като му забрани да посещава заведението. Тя обаче едва ли ще бъде санкционирана за това, защото доброто възпитание във Великобритания все още не е дорасло дотам, че да признае правото на конете на чаша алкохол преди лягане.
В продължение на няколко години 12-годишната кобила Пеги посещавала пъба безпрепятствено, докато не се сменила собственичката му. Пеги се настанявала на бара редом до 62-годишния си стопанин Питър Долан и пиела тъмна бира, замезвайки с лучен чипс. Долан не вижда нищо особено в това, заявявайки, че веднъж кобилата просто влязла с него в заведението и от тогава го прави редовно. По думите на пенсионера, другите посетители дотолкова свикнали с този факт, че изобщо не обръщали внимание на Пеги.
Но новата притежателка на заведението - Джеки Грей, се отнесла към ситуацията по съвсем друг начин. Когато разбрала, че барът й редовно се посещава от чифтокопитно, тя била повече от шокирана. А когато пъбът бил ремонтиран и застлан с нови килими, Грей решително забранила на Долан да води със себе си другарката си по чашка. Сега на Пеги й се налага да изчаква собственика си на улицата.
Впрочем далеч не всички животни, пристрастени към алкохола, се държат интелигентно като кобилата Пеги. През 2006 г. в Москва шимпанзе от пътуващ цирк се отблагодари на почерпилия го с водка дресьор, като отхапа ухото му. На маймуната не й харесало, че възпитателят й решил да приключат с банкета и да я изведе от парка, където двамата се разхождали.
През миналата година в индийския щат Бихар мишки-любители на алкохола вдигнали на крак цяло полицейско управление. Гризачите нападнали складовете, в които се съхраняват спиртни напитки, конфискувани от нелегални търговци. По думите на служителите на реда набезите им били толкова редовни и мащабни, че значителна част от стоката така и не стигнала до полагащата се по закон препродажба. Мишките прогризвали не само кутиите с бира, но и капачките на бутилки с уиски. Така че не е за чудене, че нападенията на гризачите срещу хора около полицейските участъци зачестили. Животните притичвали до минувачите и ги хапели по краката.
Впрочем размерите на индийските мишки не им позволили да причинят наистина мащабни вреди. Което не може да се каже за техните съотечественици - слоновете. В Индия много слонове, случайно попаднали в някое село, успяват да опитат оризова бира. След което започват целенасочено да нападат населени пунктове. През 2006 г. подобен набег завърши със смъртта на трима човека. Когато неколцина смелчаци се опитали да ги отпъдят от бурета с бира вече подпийналите животни, те побеснели и разрушили хижа, в която се намирали няколко индийци.
Около година по-късно пък шест пияни индийски слонове загинаха от токов удар. Стадо от около 40 нетрезви животни се разхождало из оризовите полета. Когато един от тях повалил електрически стълб и кабелът паднал върху гърба му, петима други му се притекли на помощ. В резултат на това всички загинали. Хората успели да прогонят останалите животни от местопроизшествието.
В страните с по-умерен климат едни от най-известните любители на алкохола са мечките. Веднъж в американския щат Вашингтон дива мечка успяла да открадне буренце с бира от туристически палатков лагер. След като се напила тя поспала, докато хората не я открили и не я прогонили. Още на следващия ден обаче звярът се върнал в лагера, разчитайки на повторна почерпка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във