Банкеръ Weekly

Съдби

ЗЛАТНО ЗАВРЪЩАНЕ ЗА ЛЕКАТА АТЛЕТИКА

Удивителната поредица нещастия, които преследват най-добрите ни състезатели в последните години, все пак не попречи на българската лека атлетика да стигне до златото на европейското първенство в Гьотеборг. Двайсет и две годишната Ваня Стамболова спечели безапелационно финала в бягането на 400 метра и донесе на страната първа европейска титла на открито от 1998 година насам.
При хроничните здравословни проблеми на Тереза Маринова и счупения крак на Ивет Лалова очакванията за този лекоатлетически сезон бяха скромни. Звездата на Стамболова обаче изгря още на световното в зала в Москва (сребърен медал), а миналия месец на турнира в Крит тя затвърди мястото си в елита със забележителното постижение 49.64 секунди. В Гьотеборг Ваня бе малко по-бавна - 49.85 - но причината е главно в очебийното й превъзходство над конкурентките. Отлично бягане направи и другата ни представителка в дисциплината Марияна Димитрова, която подобри личния си рекорд и завърши четвърта. За това класиране тя ще получи 3000 лв. премия от ДАМС, а на шампионката се полагат 8000 лева. Отделно двете ще бъдат наградени и от ЕвроИнс, главния спонсор на Българската федерация по лека атлетика.
Моят треньор е най-големият, бяха първите думи на развълнуваната Стамболова след награждаването. С нея работи прочутият специалист Георги Димитров, създал в миналото лекоатлетки като Гинка Загорчева и настоящата световна рекордьорка на 100 м с препятствия Йорданка Донкова. Тъкмо Димитров убедил преди две години разочарованата от резултатите си Ваня да не се отказва от бягането. Преди това мислех, че никога няма да се върна на пистата - признава Стамболова. - Интересувах се от атлетика и ходех да гледам състезанията, но не мислех, че има смисъл да бягам. Обадих й се, защото видях огромния й потенциал - обяснява Георги Димитров. - Тя трябва само да доразвие техниката си и след това всичко ще бъде лесно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във