Банкеръ Weekly

Съдби

ЗАВЪРШИ РЕСТАВРАЦИЯТА НА КРЕМИКОВСКИЯ МАНАСТИР

Приключи първият етап от реставрационните работи на стенописите в църквата на манастира Св.Вмч. Георгий Победоносец, по-известен като Кремиковския манастир. Обителта е част от манастирския пръстен около столицата, познат като Софийската Света гора и все още незавършен като туристически и поклоннически маршрут. Възстановителната дейност от първия етап бе извършена от екип, ръководен от Люба Краеовска. През втория реставрационните работи ще бъдат поети от Замфир Попов и неговите сътрудници. В същото време бе направена и консервация на храмовия иконостас, изработен от майсторите Петър и Филип Филипови с иконопис от Дебърски и Самоковски зографи. С монтирането му ще се заемат специалисти от общинското предприятие Стара София. Ремонтно-възстановителната дейност по храма е по проект на арх. Стоян Янев, бивш главен архитект на София.
През 2008-а се навършиха 515 години от построяването на манастира, разположен в южните склонове на Стара планина в непосредствена близост до София. На неговото място е съществувал стар храм, вдигнат по волята на цар Иван Александър и по-късно разрушен от турските нашественици. Но през 1453 г. султан Мехмед II издава указ, разрешаващ възстановяването на православните християнски храмове. Четири десетилетия по-късно (1493) феодалът Радивой, покрусен от смъртта на децата си, въздига от руините манастирската черква. И обителта се превръща в крепост на българщината при всички по-големи исторически превратности. Там са съхранени мощите на Св. Георги Софийски Нови, изгорен през 1515 г. за Христовата вяра. Пак там намира подслон вторият знаменосец на Ботевата чета Димитър Стефанов-Казака, предаден, заловен и посечен край манастира. В скрипториума е създадено прочутото Кремиковско евангелие, евангелието на Йоан Кратовски от 1579 г. и др. Но навярно най-ценното културно наследство са стенописите в църквата, част от които са от ХV век, а други от ХVII век. По време на реставрационните работи бе открит и пласт от по-раннна живопис, предполага се от ХIV век.
В момента службите в манастира се извършват в църквата Покров Богородичен, която е построена точно преди един век. Макар и в по-скромни обеми, по нея също предстоят ремонтни работи.
Манастирът Св.Вмч. Георгий Победоносец притежава над 1200 декара обработваеми земи и гори. Някои са получени с царски грамоти още преди падането на България под османско владичество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във