Банкеръ Weekly

Съдби

Завещание с sms

Австралийски съд призна електронно писмо за пълноценно завещание на покойник. Любопитно е, че съобщението дори не било изпратено, а просто се пазело в паметта на телефона. Служителите на Темида присъдили къщата на починалия на брат му и на неговия племенник, оставяйки без наследство жена му и сина му, с които очевидно бил в лоши отношения приживе.

Авторът на завещанието сложил край на живота си през октомври 2016-а. Той бил намерен от съпругата си, която открила и телефон до трупа. Приятелите на покойния настояли да се прегледа историята на обажданията и съобщенията. Тогава бил открит и sms-а, който впоследствие решил съдбата на съдебния процес. Свидетели успели да снимат екрана със текстовото съобщение, в което пишело: "Дейв и Ники вземете всичко, което имам - дом и пенсия. Оставете прахта ми в градината зад къщата. Аз съм просто изтощен. Малко пари има зад телевизора и малко в банката. Моята воля".

Решението по казуса бе произнесено от съдията от Върховния съд на щата Куинсланд Сюзан Браун, след като така и не били намерени доказателства за съществуването на друго завещание. Вдовицата, която оспорила законността на sms-а, се опитала да докаже, че щом мъжът й не е изпратил съобщението, не е имал предвид това, което пише в него. Но Браун признала електронното послание за пълноценно завещание, заради последните думи в него "моята воля". Според нея мъжът ясно дал да се разбере на кой трябва да принадлежи имуществото му след неговата смърт. По време на съдебното заседание се изяснило също така, че починалият често общувал с брат си и с племенника си и най-вероятно е искал да им изпрати съобщението. 

Законът в Куинсланд гласи, че последната воля трябва да бъде подписана от двама свидетели. Ако човек си отиде без завещание, цялото му имущество са разпределя в рамките на закона за наследяването.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във