Банкеръ Weekly

Съдби

ЗАЩО КЪЛВАЧИТЕ НЕ СТРАДАТ ОТ ГЛАВОБОЛИЕ?

Прочутият Харвардски университет проведе поредната церемония по връчването на Игнобеловата награда ((IgNobel prizes) за най-необичайните научни постижения. Макар че лауреатите на тази премия не получават парични поощрения, осем от десетте победители се явиха лично в бостънското предградие Кембридж, където се намира университетът, за да получат забавните статуетки и да произнесат едноминутните си благодарствени речи.
Това мероприятие впрочем едва ли може да бъде отнесено към рубриката Учените се шегуват. Всички изследвания са изцяло научни, а докладите за тях са били публикувани в престижни академични списания. По думите на редактора на хумористичното издание Анали на невероятните изследвания Марк Абрамс, тази награда би трябвало да получават преди всичко хората от научните, медицинските и технологичните среди.
Доказателство че Игнобеловата награда се възприема сериозно, е не само това, че церемонията се провежда в един от най-големите научни центрове в света, но и фактът, че наградите се връчват от истински Нобелови лауреати. Професорът по физика от Харвардския университет Рой Глаубер например е носител и на друга официална титла - Пазител на метлата. След тържественото връчване на наградата той премита сцената, върху която според установената традиция зрителите пускат хартиени самолетчета.
Както е известно, много от важните научни открития са направени случайно. Много нелепи изобретения с времето получават достойно приложение в различни области на живота. Характерен пример в това отношение е едно устройство, изобретено от Хауърд Степълтън, за което той получи Игнобеловата награда за мир. Приборът издава високочестотен звук, който хората на 30-годишна възраст не улавят, но подрастващите го различават много добре. По думите на изобретателя, който работи в компания за охранителни системи, първоначално той създал устройството, за да осигури безопасност на местата, където се събират много младежи. След това обаче го осенила идеята, че звукът може да се използва при мобилните телефони: студентите и учениците ще го чуят, но не и преподавателите. Приборът, който получи фирменото название Москито (Mosquito), вече се купува в големи количества от собственици на магазини, от общински и полицейски служби, както и от обикновени хора в цяла Великобритания. Съвсем скоро предстои да бъде пуснат за продажба в Съединените щати.
Лауреати в областта на математиката са австралийците Ник Свенсон и Пиърс Бранс, които са изчислили колко фотографии трябва да се направят, за да се получи групова снимка, на която всички участници ще бъдат с отворени очи.
Айвън Шоуб от Калифорнийския университет в Дейвис и покойният му колега Филип Мей получиха наградата в областта Орнитология. Двамата са установили защо кълвачите не страдат от главоболие, въпреки че дълбаят дърветата с производителност до 12 хиляди удара дневно. Доктор Шуоб е публикувал работата си в Британско офталмологично списание. Той е посочил данни, според които кълвачът дълбае твърда повърхност със скорост 20 удара в секунда. При това птицата прилага сила, която надвишава 1200 пъти силата на земното притегляне. Ученият обръща внимание на факта, че кълвачът не страда от сътресение на мозъка или отлепване на ретината на очите. Според Шуоб това се обяснява с особения строеж на черепа на птицата.
Твърде неочакван се оказа научният труд, победил в категорията Изследване на хранителните продукти. Кувейтските учени Васмия ал Хути и Фатен ал Мусалам са установили, че торните бръмбари са твърди капризни при избора на основната си храна.
Други трима изследователи са обяснили защо хората изпитват неприятни усещания, когато чуят звука от нокти, стържещи по стъкло, или друга твърда повърхност. Оказало се, че причината е в особената честота на звука. За своята работа тримата получиха наградата в областта на акустиката.
Научният труд със заглавие Избавяне от натрапчивото хълцане чрез пръстов масаж в ректалната област донесе Игнобеловата награда по медицина на Френсис Фесмайер и трима негови колеги от болницата към Университета на Флорида. В изданието Годишник на неотложната медицинска помощ доктор Фесмайер посочва, че опитите да се предизвика повръщане, както и плезенето не водят до промяна на симптоматиката. Затова той препоръчва масаж на правото черво с плавни кръгови движения. В резултат на изследванията било установено, че тези мерки водят до бързо снижаване на честотата на хълцането и окончателното му прекратяване до 30 секунди.
Работата на творчески екип от учени от Холандия, Танзания и Австрия предизвика научна сензация в областта на биологията. Те са стигнали до извода, че миризмата на човешките крака и ароматът на лимбургското сирене привличат в еднаква степен самките на комарите от вида Anopheles gambiae, които впрочем са преносители на малария. Струва си да се отбележи, че изследванията са направени със съдействието на гол, неподвижен доброволец.
Сиренето фигурира в още една номинация. Този път става дума за химия. Испански изследователи са си дали труда да определят скоростта на разпространението на ултразвука в сиренето чедър, за което бяха удостоени с Игнобеловата награда.
Американците, които най-често получават Игнобеловата награда (както впрочем и Нобеловата), се отнасят сериозно към нея. Доказателство за това е, че церемонията по връчването се излъчва от американските телевизионни и радиоканали на няколко езика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във