Банкеръ Weekly

Съдби

Защо бизнесмени бягат от Русия

"Не харесвам бюрокрацията, полицейските държави, големите правителства, войните, социализма и прекомерните регулации. Обичам свободата, надеждните съдебни системи, малките правителства, свободните пазари, неутралитета и гражданските права" - това написа във Facebook Павел Дуров, основател на най-голямата руска социална мрежа "ВКонтакте". В края на миналата година той продаде дела си в мрежата под натиска на акционерите и бе уволнен от поста генерален директор. След което емигрира, заявявайки, че в Русия не бива да се прави IT-бизнес, особено след отказ за сътрудничество с властите.


Дуров е само един от богатите и известни руснаци, за които, по една или друга причина, се оказа трудно да правят бизнес в собствената си родина и емигрираха с парите си на Запад. Сред тях е и Евгений Чичваркин - милионер, предприемач, съосновател и бивш съсобственик на "Евросеть", който живее в Лондон от шест години. Преди това Чичваркин превърна своята компания в най-голямата верига за продажба на мобилни телефони в Русия с над 5 хил. магазина и печалба от 3.3 млрд. долара. През 2008-а, след обиските в "Евросеть", свързани с отвличането на бившия спедитор на фирмата Андрей Власкин, бизнесменът продаде фирмата на милиардера Александър Мамут и напусна родината си. Делото срещу Чичваркин бе прекратено през 2011 г., но той така и не възнамерява да се връща в Русия при сегашната власт. Вместо това продължава да търгува с вино в Лондон, където държи магазина Hedonism Wines.


Не по-малко любопитна е историята на Ахмед Билалов - бивш вицепрезидент на руския Олимпийски комитет и бивш шеф на "Курортите на Северен Кавказ ". Неприятностите за него започнаха след проверката на олимпийските обекти, извършена на 6 февруари тази година от Владимир Путин. При посещението на комплекса "Русские горки", чийто срок за изграждане не бил спазен, държавният глава се поинтересувал кой е допуснал изоставането от графика. Вицепремиерът Дмитрий Козак отговорил, че вината е на бившия подизпълнител - компанията "Красная поляна" на "другаря Билалов". Впоследствие провинилият се бе обвинен в злоупотреба с пълномощия, необосновано пилеене на средства за служебни командировки и представителни разходи, а след това лишен от всички постове. Съкрушеният Билалов замина на лечение в чужбина, откъдето едва ли ще се върне, тъй като е разпродал всичките си активи в родината си. Освен това се намира във Великобритания, която по традиция приема всички, които твърдят, че са преследвани в родината си. Така че, ако Русия поиска екстрадирането му, Лондон най-вероятно ще отговори с отказ.


"В Русия има опасност да загубиш свободата си дори ако не си извършил нищо лошо" - твърди Сергей Гуриев, ректор на Руската икономическа школа в периода от 2004 до 2013 година. Сега той е емигрант във Франция и не възнамерява да се връща в родината си. Месец преди да напусне родината си, Гуриев е бил викан многократно на разпити в Следствения комитет на Руската федерация, извършени са обиски в дома му и в работния му кабинет, иззети са архиви от електронната му поща. Всичко това в рамките на "второто дело за ЮКОС". "Отношенията ми със следствието се развиваха по най-непредсказуем начин" - коментира случилото се ученият. В края на краищата Гуриев емигрира във Франция, защото според думите му не иска да живее в страх.
Други известни емигрантиМихаил Ходорковски - бивш милиардер, олигарх и ръководител на концерна "Юкос". През 2005-а е осъден на затвор по обвинение в мошеничество и неплащане на данъци. През 2013-а е амнистиран. След освобождаването му кандидатства за жителство в Швейцария.Борис Березовски - издирван от 2001 г. от руските правоохранителни органи по обвинение в мошеничество и опит за насилствено завземане на властта. През 2003 г. се премества да живее във Великобритания, където умря през миналата година.Андрей Бородин - бивш президент и съсобственик на "Банка Москвы", обявен за международно издирване като особено опасен престъпник по обвинение, че е злоупотребил със средства на банката. Преди две години получи политическо убежище във Великобритания.Сергей Полонски - собственик на Potok8 (бивша Mirax Group). През септември 2013-а получава гражданство в Камбоджа, където преди това лежи в затвора. Следственият комитет на РФ го обвини в мошеничество, но така и не му предяви обвинения.Елена Батурина, съпруга на бившия кмет на Москва Юрий Лужков. През 2010-а Forbes оцени състоянието й на почти 3 млрд. долара. След оставката на мъжа си заминава за Лондон, където учат децата й.Facebook logo
Бъдете с нас и във