Банкеръ Weekly

Съдби

Заповед за арест разболя канадски милионер

Модният магнат Пийтър Найгард опъна нервите на върховния съдия от Бахамите - Черил Грант-Томпсънс, с многократните си откази да се яви на изслушването по повод на  две присъди за неуважение към съда. С което си спечели заповед за арест, издадена на 28 януари, твърди групата за защита на околната среда "Спасете заливите",  създадена с помощта на инвеститора филантроп Луис Бейкън - основател и главен изпълнителен директор на хеджинговия фонд Moore Capital Management.

Това е поредният завой в лъкатушещата правна битка за земекопните дейности, осъществявани около луксозното крайбрежно имение на Найгард на Бахамите. Тя избухва в резултат на дългогодишен конфликт между модния магнат и неговия съсед - американския милиардер Бейкън, които имат съседни имоти на бахамския остров Ню Провидънс. Противоречията между тях ескалират през годините и в момента обхващат повече от дузина дела и контрадела на Бахамите и в Манхатън. В резултат нито един от двамата не прекарват дълго време в морските си имения. 

Природозащитниците от "Спасете заливите" твърдят, че от 1984-а до 2012-а Найгард почти е удвоил площта на собствеността си, като незаконно е "изгребал" морското дъно и е изградил защитни стени, за да ограничи водния приток и да разшири плажната си ивица. Драгирането е продължило и през 2015-а и 2016-а въпреки издаденото през 2013-а съдебно разпореждане, което му забранява подобни дейности. Съдия Грант-Томпсън пък посочва, че проявява "нулева толерантност" към пропуска на подсъдимия да изпълнява нейните нареждания.

Канадският адвокат на 77-годишния Найгард веднага е обжалвал заповедта за арест, която, според него, е "абсолютно несправедлива и напълно излишна". Просто защото клиентът му е искал да се яви в съда на Бахамите, но не е успял по здравни причини. Три дни по-рано той е бил хоспитализиран в Уинипег, Канада, където живее, с подозрение за удар.

Лекар от Бахамите е попълнил писмена клетвена декларация, в която посочва, че за Найгард би било фатално да пътува в това състояние. Представени са и снимки от изследванията на "болника" в помещение, което би трябвало да е болнична стая.

Собствеността на Найгард е била конфискувана от съда на Бахамите през септември 2018-а заради неиздължени правни такси на "Спасете заливите" в размер на 3 млн. щ. долара. Два месеца по-късно модният магнат е платил глобите и имението му е било върнато. Той обвинява Бейкън, че иска да го изгони от имота.

Найгард е роден във Финландия. Отрасъл е в Уинипег, Канада, където през 1967-а основава компанията си за дамско облекло "Найгард интърнешънъл". В момента тя има повече от 170 магазина на територията на Северна Америка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във