Банкеръ Weekly

Съдби

ЗАПОЧВА СТРОЕЖЪТ НА МОЛ МАРКОВО ТЕПЕ

Изграждането на мол Марково тепе в Пловдив ще започне на 7 октомври. Инвеститор е израелската компания Мелина, а за изпълнител на проекта е избрана Интертек. Фортън интернешънъл пък държи правата за отдаване на площите под наем. Търговският център ще бъде построен на мястото на разрушеното тепе на площ от 85 000 кв. м, ще е на шест етажа, а разгърнатата застроена площ ще е над 64 000 кв. метра. По време на изграждането на мола и след откриването му ще бъдат създадени около 1000 работни места. На първите два етажа на сградата ще се намират търговските площи, на третия - детски кът, киносалони, спа и фитнес център, заведения за хранене и кафенета. От четвъртия до шестия етаж ще се помещават офисите. Молът ще разполага и с подземен паркинг за над 650 автомобила, разположен на четири нива.
През тази година Българската агенция за инвестиции присъди на фирма Мелина отличието Инвеститор първи клас за изграждането на мол Марково тепе и за верига т. нар. пауър центрове в 12 областни града. Тези центрове ще се изграждат на площ между 60 и 120 декара на три километра от населените места. Характерно за тях е, че сградите са на един етаж и една трета от застроената площ представлява търговската част, а две трети от нея е паркинг. В търговската част ще има супермаркет, мебелен магазин, магазин за осветителни тела, за инструменти и за строителни материали. Наемите и разходите в тези търговски площи ще са в рамките на 6-10 евро/кв. метър. Цените на стоките ще са също по-ниски в сравнение с тези в моловете.
За три години компанията Мелина смята да вложи над 200 млн. евро в реализацията на проектите си. Предвижда се и инвестиция в инфраструктурата около тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във