Банкеръ Weekly

Съдби

ЗАПЛАТИТЕ НА ДЪРЖАВНИЦИТЕ В ЕВРОСЪЮЗА

Сред правителствените шефове в държавите от Европейския съюз с най-висока заплата е германският канцлер Ангела Меркел. Тя получава 21 262 евро на месец. Това е осем пъти повече от възнаграждението на словашкия премиер Фицо, който се разписва за 2684 евро.
Най-ниски са премиерските и президентските заплати в новите страни членки на общността. Вайра Вике-Фрайберга, президентката на Латвия, дори често се шегува: Ако трябваше да живея само със заплатата си, щях да нося една-единствена рокля. Като латвийски президент г-жа Вике-Фрайберга получава 3405 евро, но тя разполага и с пенсия, заработена от нея в системата на канадското образование.
Литовският президент Валдас Адамкус дава цялата си заплата (6333 евро) за благотворителни цели. Той живее с пенсията си на висш американски чиновник, която е 60 хил. долара годишно.
Унгарският премиер Ференц Дюрчани, спечелил милиони от търговия с недвижими имоти, също превежда възнаграждението си от 5912 евро на благотворителни организации.
Сравнително ниски са възнагражденията на държавните ръководители в Скандинавия. Това е сигурно доказателство, че в северните страни все още е валиден общественият договор за евтината държава. Премиерската заплата в богатата Дания например е само 9500 евро.
Заплатите на политиците от страните в ЕС би трябвало да са обществено достояние. Но това не е точно така. За журналистите е изключително трудно да се доберат, да речем, до данните за заплатите на премиера и президента на Италия. Заплатата на гръцкия президент също не се изнася официално.
В различните евросъюзни държави щатните доходи на управниците се формират по различни правила. В Чехия и Словакия президентската и премиерската заплати се изчисляват, като средната заплата за страната се умножи по съответния индекс. В Естония президентът взима два пъти повече от най-скъпоплатения държавен чиновник. В Литва възнаграждението на президента се равнява на 12 средни заплати. От тази година в Естония на щатна заплата е и съпругата на президента (то възлиза на 30% от възнаграждението на брачния й партньор).
По немското законодателство канцлерът трябва да получава 1.66 пъти повече от най-добре платения държавен чиновник. В Белгия заплатите на държавните ръководители се предлагат от правителството и се утвърждават от парламента. Най-мъгляви са нещата във Великобритания. От три години насам там функционира независим орган, който изготвя отчет за заплатите на министрите.
Въпреки че навсякъде в ЕС всичко е уредено по законодателен път, споровете и скандалите също не са редки. През февруари 2003 г. много от чешките депутати не се съгласиха с условията за пенсионирането на Вацлав Хавел. До компромис се стигна чак след деветмесечни разправии. На бившия дисидент бе отпусната пенсия от 3537 евро, като половината от нея трябва да бъде изразходвана за наема и поддържането на неговия офис. В Холандия опозицията неуморно напада правителството за огромната, понякога шесткратна разлика между възнагражденията на висшите чиновници и техните министри.
В Унгария пък се води парламентарно следствие срещу бившия премиер Виктор Орбан за това, че си е купил луксозна вила за сума, която по никакъв начин не може да се набере от официалната му заплата.
Жилищните условия на държавния елит също варират в зависимост от страната. В държави като Люксембург и Ирландия министър-председателите нямат специални резиденции. Финландският премиер, от своя страна, трябва да плаща... наем - ако реши да се възползва от определената му официална резиденция.
На другия полюс е Италия. Разходите по Квириналския дворец, чийто обитател всъщност има най-вече представителни функции, възлизат на 217 млн. евро годишно. Това е 48 пъти повече от бюджета на президентската институция в Гърция.
За сведение българският президент Георги Първанов получава месечна заплата от 2531 лв., или около 1300 евро.

БРУТНИ МЕСЕЧНИ ЗАПЛАТИ НА ПРЕМИЕРИТЕ В ЕС
(в евро)

Германия 21 262
Ирландия 20 558
Франция 20 206
Италия 18 553
Австрия 18 546
Люксембург 18 500
Великобритания 15 249
Белгия 15 082
Швеция 12 356
Холандия 10 833
Кипър 10 374
Финландия 9586
Дания 9500
Гърция 7694
Испания 7296
Словения 6457
Чехия 6168
Унгария 5912
Португалия 5287
Естония 4000
Литва 3633
Полша 3602
Малта 3332
Латвия 3108
Словакия 2684

Facebook logo
Бъдете с нас и във