Банкеръ Weekly

Съдби

ЗАБРАВЕНИТЕ ЖЕРТВИ НА СПОРТНАТА СЛАВА

Те наистина са забравени жертви. Цели три десетилетия спортистите от бившата ГДР тичаха, плуваха, хвърляха по-добре от всички останали за прослава на социалистическата си родина. Безбройните им световни рекорди се представяха като убедително доказателство за превъзходството на комунизма. Истинската цена на тези успехи оставаше в дълбоката сянка на купите и медалите. Едва в началото на ноември тя най-после бе извадена на показ в една съдебна зала в Хамбург.
Общо 190 бивши източногермански състезатели заведоха дело срещу фармацевтичния гигант Йенафарм. Те твърдят, че компанията съзнателно е снабдявала със стероиди треньорите от ГДР от 1960 г. чак до падането на Стената през 1989-а. Според адвокатите на Йенафарм, която сега е собственост на гиганта Шеринг, виновна за безогледната и опасна употреба на допинг в спорта, е не фирмата производител, а комунистическата система.
Междувременно преди няколко седмици Германската лекоатлетическа федерация обяви, че ще проверява детайлно редовността на 22 национални рекорда, записани на имената на източногермански спортисти. Разследването бе предизвикано от молбата на Инес Гайпел, член на някогашната блестяща щафета 4 по 100 метра на ГДР, рекордът й от 1984 г. да бъде заличен. Гайпел призна, че удивителното постижение е било резултат на употребата на комбинация от забранени препарати. Германският олимпийски комитет пък е ответник по дело за нанесени физически и морални щети, заведено от бившата източногерманска плувкиня Карин Кьониг. Тя твърди, че е била жертва на насилствена програма за допингиране между 1982 и 1987 г., което безвъзвратно е разклатило здравето й.
Сто и деветдесетте ищци по процеса в Хамбург пък до един са взимали орал-туринабол - анаболен стероид с високо съдържание на тестостерон, произвеждан от Йенафарм. Прочут като синьото хапче (по онова време още нямаше виагра), препаратът имаше наистина изумително въздействие - ускоряваше в пъти изграждането на мускулите и многократно скъсяваше времето за възстановяване. За съжаление също толкова силни бяха и страничните му ефекти - безплодие, рак на гърдата и поява на лицево окосмяване при жените, сърдечни проблеми и рак на тестисите при мъжете. По данни на обвинението поне 800 спортисти от бившата ГДР са получили сериозни увреждания на здравето след употреба на орал-туринабол. Да не говорим за чисто психическите увреждания, като тези на Хайди Кригер. Гюлетласкачката бе тъпкана с толкова много мъжки хормони и претърпя такива физически изменения, че накрая се подложи и на операция за смяна на пола. Днес тя се казва Андреас.
Най-страшното е, че макар самите атлети обикновено да не са били известявани какво точно съдържат безбройните таблетки, тайните служби са водели старателен отчет за вредните странични въздействия на всеки препарат. Свръхсекретният комитет по спортна медицина е бил оглавяван неизменно от членове на политбюро, напомня професор Вернер Франке, микробиологът, който пръв разкри допингаферите след падането на Берлинската стена. Според него демонстрирането на спортното превъзходство на ГДР над ФРГ е било една от главните цели на режима в Източен Берлин.
Няма съмнение, че тази цел бе постигната. На олимпиадата в Мюнхен през 1972-ра ГДР - страна с едва 17 млн. население - влезе в тройката по медали редом с гигантите СССР и САЩ. Четири години по-късно в Монреал източногерманките спечелиха 11 от 13 възможни златни медала в плуването. Франке твърди, че всички тези успехи са били изковани именно на заседанията на тайния комитет по спортна медицина - заседания, на които винаги са присъствали и водещите учени на Йенафарм. Щази, зловещата тайна полиция, пък имала грижата слуховете за мащабната допинг програма да не се разпространяват много-много.
Нямаше никаква медицинска причина да тъпчем тези младежи със стериоди. Това бе против законите на ГДР и против лекарската етика - признава Франке. - Вярно, че хората, които реализираха тази пъклена програма, можеха да пострадат, ако бяха отказали да участват в нея. Но едва ли щяха да пострадат толкова тежко, колкото децата, чието здраве са съсипвали. Това малко напомня края на Третия райх - замесените хора са знаели, че онова, което вършат, е нередно, но някак са успявали да потиснат съвестта си.
Начинът, по който германците се справят с нацисткото минало, е наистина образцов. Но същевременно греховните тайни на комунистическия режим в ГДР някак неусетно бяха скрити под килима в името на националното обединение. Чак в края на 90-те бяха образувани съдебни дела срещу бившия лекар на източногерманските олимпийци Манфред Евалд и срещу главния консултант Манфред Хопнер. И двамата се отърваха с леки условни присъди.
Шеринг, която е сред световните лидери във фармацевтичния бранш, засега отказва да изплати каквито и да било компенсации на пострадалите спортисти. Изабел Роте, която сега оглявава Йенафарм, обяви, че може да помогне на следствието само с някои общоизвестни факти, но призна, че изпитва съчувствие към ищците, повечето от които дори не са били пълнолетни, когато са ги тъпчели със стероиди. Убедена съм обаче, че искът към Йенафарм не е оправдан с нищо - подчерта тя. - Нищо не показва компанията да е била замесена в конкретни програми за допингиране.
Въпреки това адвокатите на жертвите се надяват на поне 10-12 млн. евро обезщетение. Пострадалите от допингпрограмата на ГДР вече получиха еднократна помощ от германския парламент в размер на 2 млн. евро (по 10 500 на човек). Но това едва ли е достатъчно, за да компенсира похабения живот на тези младежи. Впрочем няколко от световните рекорди, поставени от тях с помощта на орал-туринабол, и до днес не са подобрени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във