Банкеръ Weekly

Съдби

ЗАБРАНЕНАТА ЛЮБОВ НА КАДАФИ-МЛАДШИ

Приказката за прекрасната актриса, която среща своя принц отдавна вече не е новина за медиите. В продължение на много години средствата за масова информация примираха от възхищение към очарователната Грейс и нейния принц Рение. В Близкия изток обаче дори любовните истории придобиват политическо значение, още повече ако тя е израелска актриса, а той - син на северноафрикански диктатор - хитрия и непредсказуем Муамар Кадафи. Става дума за два свята, за две религии, за два начина на живот, които се борят помежду си.
Според любовната история, разказана във вестник Маарив, Орли Вайнерман и Саиф ал Ислам Кадафи се запознали преди няколко месеца и се харесали едва ли не от пръв поглед. Оттогава младите любовници се срещат тайно. Най-подходящото място за това се оказва Италия, в която, както пише изданието, Орли пристига тайно, сменяйки няколко коли по пътя. По ирония на съдбата Италия, някогашен колонизатор на Либия, се е превърнала в остров на изобилието за бившите господари на Триполи, които през 1980-те години на ХХ век заобиколиха забраната да напускат родината си и строгите предписания на Зелената книга, под предлог че отиват да се лекуват в чужбина.
Блондинката Вайнерман е на около 30 години и е известна като израелската Мерилин. Орли е не толкова звезда, а по-скоро звездичка каквито се появяват в изобилие на небосклона на шоубизнеса - отчасти актриса, отчасти модел.
Някои телевизионни маниаци я помнят от комедията, в която тя храбро изигра ролята на разсеяна дама. Един твърдят, че ролята й се е отдала леко, други се съмняват в артистичните и интелектуалните й способности. Струва си да се отбележи, че никой не помни другите роли в цялата кариера на Орли. Тя не присъства в светските хроники, освен като участничка в израелската версия на групите придружаващи футболните отбори, с тази разлика, че в Израел баскетболът е по-популярен от футбола.
Колкото до Саиф ал Ислам, той определено притежава мъжки чар и за него се говори като за най-умерения и преуспял от осемте синове на Кадафи. Той е на 31 години, архитект с магистърско звание от виенския университет Imadec. Говори се, че тъкмо Саиф ал Ислам ще наследи баща си в управлението. Той не е безразличен към горещите събития на деня - оглавява международна хуманитарна организация, която води преговори за освобождаване на заложници, похитени от ислямски групировки.
С други думи, налице е всичко необходимо, за да бъде сервиран на публиката красив роман в източен стил, в който не може да няма политика. Според Маарив любовните отношения между Орли Вайнерман и младия Кадафи са открили нова пътека към мир с либийците.
Но да не преувеличаваме възможностите на любовта. Вярно е, че Либия разкри ядрените си планове, изплати компенсации за жертвите на авиационната катастрофа над Локърби и направи стъпки към САЩ, които доведоха до изваждането й от списъка на лошите държави в света. Кадафи обаче продължава да е ненадеждна личност за израелците. Въобразявайки си, че може да регулира всеки конфликт според собствените си виждания, неотдавна полковник Кадафи издигна теорията за една държава - два народа като формула за постигане на мир между израелци и палестинци. В същото време с благословията на американците двете главни действащи лица вървят в противоположна посока. Неуреден остава и проблемът за евреите, които бяха принудени да напуснат Либия още преди идването на Кадафи на власт. Мнозина от тях заминаха за Израел, но така и не успяха да се върнат в Либия. Така че, както по всичко личи, за началото на диалог е необходимо нещо повече от една любовна история.

Facebook logo
Бъдете с нас и във