Банкеръ Weekly

На аукционите наддават:

За тоалетната на Селинджър и дъха на Анджелина Джоли

S 250 5d09888d c902 45a5 9561 4e6e09d066e6
S 250 3fd26b20 0c36 4327 8645 3fe76bf361b9

Кого може да съблазни епруветка с президентска кръв или буркан с дъха на холивудска актриса? Звучи невероятно, но е факт: странните вещи, които принадлежат на прочути личности, се радват на постоянен интерес на аукционите. На 12 октомври тази година например в британския Станфорд бе изложена на търг част от бельото на кралица Виктория - долна риза и панталони със свободна кройка.

“Бельо втора употреба” звучи изключително неприятно. Но ако става дума за личните одежди на исторически персонаж, нещата стоят по друг начин. А именно: колкото са по-стари и по-износени - толкова са по-ценни. По тази причина колекционерите не оставиха без внимание долното бельо, носено от императора на Австро-Унгария Франц Йосиф Първи. През 2012-а на виенски аукцион лотът бе продаден за 6250 евро. На същото наддаване долното бельо на съпругата на Франц Йосиф, императрица Елизабет, бе придобито за 3250 евро.

Колкото до предметите от гардероба на кралица Виктория, те и преди са търгувани успешно. През ноември 2011-а на аукцион в Единбург монаршеското долно бельо от  бяла коприна бе продадено на 9375 паунда, а чифт копринени чорапи - за 5 хил. паунда.

Интересът към починалите знаменитости е неугасващ. Как са живели? От какво ги е боляло? Как се преминавали делниците им? Въпросите на почитатели са много, а любопитството им неминуемо се разпростира и върху личните вещи на техните кумири. През 2012-а например появата на рентгенова снимка на Мерилин Монро предизвика истинска сензация. Тя е направена през 1954 г., когато емблематичната за Холивуд блондинка е на 28 години. Снимката демонстрира гръдния й кош, рамената, врата и... очертанията на гърдите й.

Може би тъкмо последният фактор обяснява финалната цена - 45 хил. долара.

Но колекционерите се интересуват не само от холивудски звезди. През 2012-а на аукциона eBay бе предложена за продажба епруветка с кръвта на бившия американски президент Роналд Рейгън. Продавачът се кълнеше, че медицинският анализ бил направен, когато държавният глава се озовал в болница след неуспешния опит за убийство през 1981 година. Оттогава епруветката била реликва в семейството на Рейгън. Потенциалните купувачи се надпреварваха за правото да придобият “кървавия” лот, като залозите стигнаха до 10 хил. долара. Но след няколко изпълнени с негодувание публикации в медиите онлайн търговецът отмени търга и подари епруветката на президентския фонд, който носи името на Роналд Рейгън.

Политиците смело могат да бъдат приобщени към категорията на звездите дори само заради това, че техните вещи предизвикват не по-малък интерес от предметите, принадлежали на прочути актьори и певци. През 2010-а например на британски търг бяха продадени с лекота зъбните протези на Уинстън Чърчил за 15 200 паунда.

Дори най-обикновените предмети от бита на известните хора могат да предизвикат интерес, стига, разбира се, цената им да не е много висока. Американският колекционер Рик Кол реши да се раздели с перлата на своята богата сбирка от интересни “звездни” предмети - тоалетна чиния, принадлежала на Джеръм Селинджър. Кол публикува обява за продажбата й на eBay, като поиска 1 млн. долара за предмета. Уви, той не успя да съблазни феновете на “Спасителят в ръжта” и лотът си остана при него.

Прекалено прозаичните и скъпи предмети не привличат колекционерите. Затова пък мнозина харесват загадъчните неща. През 2010-а бе продаден буркан с дъха на Анджелина Джоли, за който бяха платени 530 долара. Продавачът честно предупреди, че актрисата не е дишала в стъкления съд, но “въздухът в него е събран в непосредствена близост до звездата и може да съдържа молекули от дъха й”.

Очевидно колкото по-интимна е една вещ, толкова по-близо до съответната знаменитост се чувства новият й ексцентричен собственик. Няма друго обяснение за продадената на търг хартиена салфетка, с която избърса носа си холивудската актриса Скарлет Йохансон.

Тя бе продадена през 2008-а в САЩ за... 5300 долара. Автентичността на лота не предизвиква съмнение - актрисата почисти публично носа си при посещение в студиото на телевизионното предаване Tonight Show. Парите бяха дадени за благотворителност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във