Банкеръ Weekly

Съдби

За нациста Алиенде и расиста Боливар

Преди броени дни бразилските журналисти Леандро Нарлок и Дуда Тейшейра спретнаха скандал, който заля цяла Латинска Америка. Двамата издадоха книга, в която разкриха доста нелицеприятните качества на държавни лидери, които отдавна са се превърнали в кумири за милиони.


Обикновено широката публикува научава за най-отвратителните качества на държавните лидери веднага след оставката им или след смъртта им. Няколко десетилетия по-късно обаче тези управници заемат подобаващо място в учебниците по история, а след това на никого и през ум не му минава да ги разобличи. Тъкмо затова книгата на бразилските журналисти Леандро Нарлок и Дуда Тейшейра Политически некоректен пътеводител из Латинска Америка вдигна голям шум и предизвика нееднозначни реакции. В нея са разказани неприятни истини за редица видни латиноамерикански политици, които отдавна за заели достойно място в историята на Америка, а мнозина дори ги боготворят.


Оказва се например, че Ева Перон, съпруга на президента Хуан Перон, която и до ден днешен се почита в Аржентина едва ли не като светица, била в тесни връзки с нацистите, които се преселили в страната след 1945-а. Тя и съпругът и правели всичко по силите си, за да покровителстват видни германски престъпници, включително и един от главните организатори на Холокоста - Адолф Айхман, и зловещият доктор Йозеф Менгеле. Вярно, че това не помага особено на Айхман, който е отвлечен тайно в Израел и обесен след показен процес.


Според авторите на книгата Ева Перон далеч не помагала на нацистите безкористно. Те й плащали със злато, скъпоценности и украшения, конфискувани от евреите в Европа. Ева и съпругът й говорели съвсем открито за немския произход на едни или други ценни бижута и вещи.


Като поклонник на нацистките идеи, макар и в много по-малка степен, Нарлок и Тейшейра квалифицират и чилийския президент Салвадор Алиенде Госенс. Да припомним, че той продължава да бъде герой не само за много чилийци, но и за левите в цял свят. Освен че потискал активно свободата на словото, за което би могъл да му завиди дори неговият приемник Аугусто Пиночет Угарте, Алиенде внимателно изучавал законотворчеството на нацистите. Според него то до голяма степен било приложимо в Чили. На президента най-много му допаднала идеята за стерилизация на умствено изостаналите граждани и на хората с наследствени заболявания. Алиенде дори планирал да прокара съответния закон в парламента, но или се е отказал от това си намерение, или просто не е успял да го реализира.


В пътеводителя фигурира и най-великият и почитан сред латиноамериканците Симон Боливар, победоносният пълководец за независимост на американските колонии от Испания и президент (през различни години) на Венецуела, Велика Колумбия, Перу и Боливия. От книгата става ясно, че той бил яростен расист и повече от всичко се страхувал, че властта в освободените от него държави може да попадне в ръцете на негри или индианци. Това разобличение обаче далеч не е най-страшното. Симон Боливар със сигурност не е знаел, че се държи лошо, защото началото на ХIХ в. не е период, в който политическата коректност процъфтява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във