Банкеръ Weekly

Съдби

За мен - харем, за вас - коран

Хасанал Болкиах се радва на любовта на поданиците си, които тънат в неведение за разпасаните му навици и неудържимо разсипничество.
S 250 9e82862f 7a35 409c 8cb9 eb5e7b362877

В Бруней завършиха тържествата по повод 50-ата годишнина от управлението на султан Хасанал Болкиах. След смъртта на тайландския крал той стана най-дълго управлявалият абсолютен монарх в света и се радва на любовта на поданиците си. Нищо че от известно време в страната действат строгите закони на шериата. Самият монарх не ги спазва и продължава да харчи милиарди от хазната за дворци, разкошни автомобили и секс вечеринки с непълнолетни момичета от своя харем.

"С парите, които притежават султан Хасанал и брат му Джефри, може да се излекуват всички болести в света. Проблемът е, че и на двамата не им пука за другите", заяви веднъж приближен до кралското семейство пред списание Fortune. Светът научи за разкоша, в който се къпят монархът и роднините му през 2011-а, когато Vanity Fair публикува скандална статия за начина им на живот. Оказа се, че султанът живее в дворец с над 1.7 хил. стаи, 257 бани, пет басейна, джамия, банкетна зала за 5 хил. души и автомобилен парк от 110 машини. Но и това не е всичко. Семейството притежава луксозната хотелска верига The Dorchester, 17 самолети, 9 хил. коли, 150 къщи в 12 държави в света и още много имоти.

При такова приказно богатство животът в султаната би трябвало да е безоблачен, още повече че всички обстоятелства се стичаха в полза на монарха. През 2012-а например списание Forbes съобщи, че богатият на петрол и газ Бруней е влязъл в петицата на най-богатите държави в света. Страната експортира нефт от 70-те години на ХХ в. (днес около 90% от бюджета се падат на продажбата на черното злато). Тъкмо тогава в Бруней стъпи компанията Shell. И докато държавата забогатяваше, султанът и близките му също се превърнаха в една от благоденстващите фамилии в света. Поданиците на Негово Величество никога не са чували за граждански права и свободи, затова пък не плащат данък върху доходите си и се радват на безплатно образование и медицина, високи пенсии и ниски лихви върху кредитите при закупуване на къщи и автомобили. 

На празненството по случай 50-ия си рожден ден султанът покани да му попее самия Майкъл Джексън срещу 17 млн. долара. А дъщеря му получи за рождения си ден Airbus A340 за 100 млн. долара. Колкото до брат му Джефри, в продължение на десет години той пръскаше средно по 747 хил. долара за всекидневни разходи.

Докато самите брунейци тънат в неведение, светът отдавна знае, че Болкиах и по-малкият му брат разполагат с хареми с десетки непълнолетни момичета, които въвличат в чудовищни многочасови оргии. За това се заговори за пръв път през 1997-а. Тогава  Шанън Маркетик (Мис Америка-92) подаде иск срещу султана и брат му Джефри. Красавицата получила предложение за работа в Бруней със заплата от 3 хил. долара дневно. Вместо това американката била редовно дрогирана, превърната в секс робиня и принудена да танцува на частни партита от 10 часа вечерта до 3 сутринта.

Вероятно този инцидент щеше да се забрави, ако друга американка - Джилиан Лоурън, не бе публикувала през 2010-а книга за порядките в харемите на султана и брат му, в която разказва за личните си наблюдения. Авторката обяснява, че след като пристигнат в Бруней, избраните момичета биват незабавно лишавани от паспортите си. Момичета в харема, най-вече тайландки и филипинки на 14-годишна възраст,  получават най-малко по 2 хил. долара седмично. По правило ги наемат на договор за три седмици, но много от тях признават, че не искат да си тръгнат заради солидното заплащане.

Джефри, който искал да го наричат по американски маниер Робин, бил почитател на всичко, свързано със САЩ - коли, дрехи, поп култура. "Той отваряше някое списание, показваше с пръст снимката, която му харесва, с думите: "Искам тази или тази", а след това ги поръчваше", спомня си Лоурън.

Впоследствие Хасанал Болкиах се обърна към лондонски магистрати и Джефри трябваше да отговаря за прахосването на държавни пари. Продължилите десет години съдебните разправии завършиха в полза на султана и брат му върна част от парите. Въпреки разногласията двамата запазиха добрите си отношения и продължиха да водят разгулен живот.

"Всеобщото благоденствие" започна да се разклаща през 2014-а, когато цените на петрола се сринаха двойно. Третият брат на Хасанал и Джефри - Мохамед, винаги се е отнасял критично към безразборните им харчове. Затова султанът му връчи министерски портфейл заедно със задачата да реформира икономиката. Без да му мисли много, Мохамед загреба от хазната 2 два млрд. долара за собствени нужди и беше позорно изпратен в оставка.

Наложи се самият султан да се заеме с трудната ситуация, поемайки постовете премиер-министър, министър на икономиката и отбраната на Бруней. Той реши, първо, да понамали апетитите си и, второ - да диверсифицира източниците на доходи. Султанът активно поощрява развитието на частния бизнес, опитвайки се да направи Бруней привлекателно място за Токио и други финансови столици, както и да го превърне в популярна дестинация за туристи от цял свят. Впрочем засега никое от усилията му не се увенчава с успех. Особено зле са нещата с чуждестранните туристи. Липсата на нощни клубове и забраната за употреба на алкохол отблъскват пътешествениците. Което се потвърждава от впечатленията на австралийския писател Чарлз Джеймс за султаната, написани още в края на 90-те години: "По-скучно от място от Бруней е може би само затънтено британско село в средата на  зимата."

На фона на проблемите в икономиката султанът, който никога не се е отличавал с набожност, разбра, че ако вече не може да печели лоялността на поданиците си с пари, би могъл да ги приучи към скромност и богобоязливост. Така страната пое курс към ислямизация. Сега децата от мюсюлманските семейства задължително получават религиозно образование. Наред с това Болкиах насажда в страната законите на шериата. Пропускането на петъчната молитва, извънбрачната бременност, нежеланието да се носи хиджаб, употребата на алкохол, кражбите, хомосексуализмът и изневерите се наказват с глоби, затвор, ампутиране на крайници, публичен бой или пребиване с камъни.

Междувременно стабилността на Бруней изтича барел след барел. Според експертите към 2035-а нефтените запаси на страната ще се изчерпат и султанатът ще фалира за едно денонощие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във