Банкеръ Weekly

Съдби

ЗА КАКВО ХАРЧАТ МИЛИОНЕРИТЕ СРЕДНА РЪКА?

Когато милионер средна ръка прави предложение на своята избраница, той й купува брилянт. Но не какъв да е, а рядко срещан камък. Когато реши да пътешества, той отива на ексклузивен островен курорт и отсяда в разкошна вила. Според списанието Форбс само предварителната вноска за правото да посети подобен курорт е 185 хил. долара.
А когато си е в къщи, той не разпуска пред плазмения телевизор, а в залата си за йога, която му струва 150 хил. долара. Там се наслаждава на масаж, любувайки се на японската градина, която се вижда през прозореца.
Подобни разходи са все по-популярни сред милионерите средна ръка, чийто брой непрекъснато расте. В него влизат 16.5 млн. американци (около 8% от домакинствата), на които принадлежи две трети от богатството на страната. Става дума за група хора на средна възраст от 58 години, които са получили добро образование. Три четвърти от тях притежават научни степени, 82% имат семейства. Въпреки това, ако човек ги срещне на улицата, едва ли ще ги забележи. Става дума за преуспяващи бизнесмени - твърди Милтън Педраза, изпълнителен директор на изследователската компания Luxury Institute в Ню Йорк . - Например лекари в елитни клиники, притежатели на малка рекламна агенция или компания за превозване на боклука.
Хората с един милион в банковата си сметка не са чак толкова богати, смята Рус Алън Принс, президент на компанията Prince Associates и автор на книгата Милионерите средна класа. Той включва в тази категория притежателите на състояние от 1 до десет млн. долара. Богати, според неговата дефиниция, са хората, които имат от 10 до 30 млн. долара, а супербогаташи са собствениците на над 30 млн. долара.
И все пак един милион долара са сериозна сума. Макар че равнището на разходите в Америка като цяло спада заради опасенията, че икономиката забавя развитието си, милионерите продължават да харчат значителни средства за обзавеждане на домовете си, за скъпи вина, автомобили и дрехи. В една от книгите си Принс споменава за управител на хеджингов фонд, който монтирал в стената в дома си плазмени панели и обзавел помещението със surround sound на обща стойност 40 хил. долара. Тук в края на трудовия си ден той може да поиграе Нинтендо. Принс посочва като пример и шеф на компания от Уолстрийт, който похарчил 60 хил. долара, за да монтират боксьорски ринг в апартамента му в Манхатън. Подобни жилища обаче задължително се нуждаят от най-модерни охранителни системи.
Когато се намира далеч от дома си, един от клиентите на Принс има възможност да наблюдава какво се случва в него с помощта на специалното устройство BlackBerry. Ако нещо му се стори подозрително, собственикът е в състояние с натискането на едно копче да изпълни цялото жилище със сълзотворен газ. Персоналните сейфове за пари и скъпоценности също стават все по-популярни сред милионерите. Бижутата продължават да са ненадминат символ на богатството. Днес милионерите инвестират в скъпи украшения от фирми като Zydo или Di MODOLO. Без да им мигне окото, те са в състояние да броят 75 хил. долара за едно колие. Дрехите и аксесоарите също привличат вниманието им. Мъжете например намират удовлетворение в колекционирането на скъпи часовници за около 200 хил. долара. Разбира се, инкрустирани с диаманти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във