Банкеръ Daily

Съдби

"За" или "против" смяната на часовото време?

Местенето на стрелките отново възроди дебата за ползите и вредите от това. Споровете влязоха и в Европарламента. Аргументите варираха от увеличаване на нивото на стрес сред европейците, до загуби за икономиката. А група депутати се обявиха твърдо против.

Икономия на ток - това е причината страните от ЕС да въведат ежегодното преминаване от лятно към зимно часово време - и така, местим стрелките напред-назад повече от 40 години. Според група евродепутати, това нанася вреди както върху хората, така и върху икономиката.

Ето защо Европейската комисия е започнала изследване за ефекта от местенето на стрелките, съобщава БНТ. Проблеми със здравето, в резултат на недоспиване, стрес, увеличаване на броя на пътните инциденти и влошаване на оценките на учениците са само част от аргументите срещу смяната на времето. Според германско изследване един от всеки 10 случая на депресия се дължи на промяната.

"Не виждам основателна причина да променяме часа два пъти годишно. Когато е въведена тази директива, хората са вярвали, че по този начин ще спестят енергия. Е, очевидно това не се случва. В такъв случай защо продължаваме да го правим? Защо трябва да си го причиняваме", коментира Хербер Реул, евродепутат от Германия.

Загуби за бизнеса и най-вече удар срещу туристическия бранш пък изтъква испанска евродепутатка. Според Инес Седнер по-малкото слънчеви часове са причината за 7% спад в броя на туристите.

"Ситуацията в Испания е много сложна, защото вече имаме различна часова зона в страната и на Канарските острови. Съвсем скоро е възможно на Балеарските острови да бъде въведена и трета часова зона. Това е патова ситуация. Време е ЕК да излезе с някакво становище по въпроса със смяната на времето", споделя Сендер.

И въпреки че мнозинството от депутатите са единодушни, че е време европейците да спрат да местят времето, нито една страна-членка не е внесла официален искане до ЕК, която има последната дума по темата.

"Ако решението зависеше от Парламента, щяхме да спрем да преминаваме от лятно към зимно часово време. Проблемът е, че очевидно Комисията и Съвета живеят на друг континент и не виждат никакъв проблем", посочва Индрек Таранд, евродепутат от Естония.

Решението да отпадне ли промяната на часовото време обаче ще бъде взето най-рано през следващата година.

"Хората в еврокомисията и в Европейския съвет очевидно не са разбрали това, което Галилей и Коперник са открили преди векове - Земята се върти около Слънцето, а не обратното. Човек не е бог и не може да създаде повече светлина с едно завъртане на часовниковата стрелка. Това е просто невъзможно", коментира още Таранд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във