Банкеръ Weekly

Съдби

ЗА ЦЕНИТЕЛИТЕ ПО ВЕРНИЯ ПЪТ

В цели 144 страници Антикварния годишник 2006 представя със снимки и цени асортимента на софийските и част от провинциалните антикварни магазини. Изданието следва натрупания през миналата година опит, обогатява го и отстранява някои от забелязаните слабости, превръщайки наръчника в ценно помагало за естети, любители и колекционери - наши и чуждестранни. Съставителството му следва примера и образците на редица подобни европейски каталози, които от години легитимират антикварната търговия и облекчават търсенията на ценителите, без да ги лишават от удоволствието на откривателството. В добавка годишникът на издателството Библо публикува кратък терминологичен речник на стилове и епохи, указател за преобразуване на мохамеданската датировка в християнска и адресите на 23 магазина и реставраторски ателиета от София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Копривщица.
Структурата на Антикварен годишник 2006 е традиционна за подобен тип книжнина. В последователност тя обхваща следните сегменти на търговията със стари вещи на бита и произведения на изкуството: мебели, огледала, лампи, сребро, книги, пощенски картички, табелки, ордени и медали, часовници, икони, картини, порцелан, керамика, медни съдове, оръжия, мастилници, пафти, пластики, музикални инструменти, стъкло и други. Всички те са снабдени с подробно описание, датировка и продажни цени. Внимателният поглед на познавача ще открие аналогия с асортимента по сергиите пред храма-паметник Св. Александър Невски в столицата, приведена в много по-достолепна и внушаваща доверие търговска форма. А най-запалените любители на старините могат безпрепятствено да установят и пътя на някои предмети и произведения на изкуството от пазара на бълхите през сергиите около катедралния храм до антикварните магазини.
Това, което впечатлява в новоизлезлия годишник, е присъствието на книгите - подценяван все още артикул на антикварната търговия, много отдалечен от интересите на шумно рекламираните български колекционери. Вярно е, че след закриването на държавната структура в тази област понятието антиквариат започна безразборно да се пришива към книгите от категорията втора употреба, което окончателно обърка критериите. Но старопечатните издания продължават да държат високата си цена. Те имат добър пазар и в чужбина, което е добре известно от дългогодишната практика на някогашното външнотърговско предприятие Хемус. За това антикварният годишник на издателство Библо е необходим и дори позакъснял ориентир за насочване на културните интереси, комуто предстои в следващите си версии да попълва липсващите днес сегменти от пазара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във