Банкеръ Weekly

Съдби

ВЪЗСТАНОВЕНИЯТ КАФЕ-ТЕАТЪР В ХОТЕЛ СОФИЯ

Грандхотел София възстановява една културна инициатива на своя някогашен съименник, хотел София, по-известен днес като Радисън. Това е кафе-театърът, който ще дебютира с пиесата на Теодора Димова Любовници и с участието на популярните актьори Аня Пенчева, Елена Петрова и Николай Сотиров. Тази камерна сценична форма, която предлага уютна и неформална среща с театралното изкуство, е залегнала като основен акцент в плановете на хотела за 2006 година. В подготовката за откриването на кафе-театъра е осигурен репертоарен портфейл, който включва още пиесите Фенове от Елин Рахнев, Кой ми сви панталоните от Рей Галтън и Джон Антробс, Съдията, съдията, съдията... от Рамадан Лолов и др.
Един екскурс в миналото показва, че тази камерна театрална форма отбелязва своеобразен юбилей. Точно преди три десетилетия в нощния бар на хотел София, сега Радисън, бе показана едноактната пиеса на Александър Вампилов История с метранпаж. Инициатор на проекта бе актьорът Иван Кутевски, получил солидна подкрепа от Съюза на артистите в България и лично от нейния тогавашен председател Любомир Кабакчиев. Ентусиазмът на пионерите не се размина с отпора на официалната критика, която в лицето на Владимир Каракашев се усъмни в необходимостта от подобна сцена в необичайната барова среда, на всичкото отгоре и с консумация. Но малко по-късно, ощастливен с държавна командировка в Париж, критикът Каракашев се обърна на сто и осемдесет градуса, прехвалвайки спектаклите на подобни кафе-театри във френската столица. С което публично се присъедини към проекта и престана да му създава проблеми.
Кафе-театърът в хотел София просъществува няколко сезона, а интересът към постановките му - отворена сцена, подобна на Театър 199 - подсказа привлекателността на тази културна придобивка за столицата. Но, както обикновено се случва у нас, оттеглянето на Любомир Кабакчиев от поста председател на Съюза на артистите (а тогава той бе и член на ЦК на БКП) лиши проекта от по-висока подкрепа и сцената бе закрита. За да възкръсне в навечерието на Великден,2006 в едноименния хотел София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във