Банкеръ Weekly

Съдби

ВЪЗКРЕСЯВАНЕ НА БУСИНСКАТА КЕРАМИКА

Копие на Бусинското евангелие от ХVI век е центърът на изложбата Бусинска керамика - стара и нова, която ще остане до 19 март в Националния етнографски музей. След тази дата експозицията ще отпътува за Париж, където на 28 април ще бъде представена в Българския културен център.
Село Бусинци, Пернишко, се превръща в голям грънчарски център през първата половина на ХIХ век, когато се формират и другите средища на керамичното занаятчийство - Троян, Габрово, Берковица, Самоков, Видин, София и други. Там се изработват утилитарни предмети за тогавашния бит, различаващи се не толкова по формата си, колкото по богатата си цветна украса и глазури. След дълъг период на почти замряло производство традицията в Бусинци се пооживява благодарение на фондацията, която носи името на стария майстор Петър Гигов. От останалите центрове времето и коренно промененият градски и селски бит пожалиха единствено Троян и Орешака, където в края на ХIХ и началото на ХХ век се преселват множество от бусинските майстори, а днес има и специално керамично училище.
Бусинското четвероевангелие е открито от проф. Константин Иречек и досега е съхранявано в Националната библиотека Св.св. Кирил и Методий и досега не е показвано на широката публика нито у нас, нито в чужбина. Състои се от 509 листа, написани с едро полууставно писмо. Но най-голямата му ценност са многобройните миниатюри и украса. На цели страници са нарисувани образите на евангелистите Матей, Марко и Лука, включени в рамки на фона на богато разработен архитектурен ландшафт и златен фон. В иконографията и миниатюрите се долавя влиянието на фресковата живопис от ХIV век. Заставките и заглавките са богато орнаментирани и се причисляват към т.нар. неовизантийски стил. По настояване на фондацията Петър Гигов копието от софийската изложба ще бъде предоставено на църквата в с. Бусинци, а друго специално подготвено копие ще замине за експозицията във френската столица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във