Банкеръ Daily

Съдби

Във Венеция се открива 74-ото издание на най-стария филмов фестивал

В градския транспорт на Венеция са запазени традиционните за града гондоли.

Тази вечер на остров Лидо се открива 74-то издание на най-стария филмов фестивал - този във Венеция. Той ще радва туристите и любителите на киното в периода между 30 август и 9 септември. Всички филми на Мострата ще имат световна премиера. Публиката във Венеция първа ще види новите изяви на актьорите Джулиан Мур, Хавиер Бардем, Джуди Денч и Мишел Пфайфър.

Форумът ще бъде открит с прожекция на филма на американския режисьор Александър Пейн (носител на награда "Оскар") "Малък голям живот". Една фантастична история, в която героите на актьорите Мат Деймън и Кристен Уиг трбява да се смалят, за да проникнат в свят на богатства, какъвто не са виждали. Очаква се премиерата му у нас да е през януари следващата година.
Филмът ще се състезава за голямата награда "Златен лъв" с още 20 филма, сред които фентъзи драмата на Гилермо дел Торо "Формата на водата" и трилърът "Майка" на Дарън Аронофски. Лентата на Аронофски с участието на Дженифър Лорънс, Хавиер Бардем, Ед Харис и Мишел Пфайфър вече разбуни духовете и скандализира зрителите по цял свят с трейлъра, който излезе в началото на август. Сред кандидатите за наградата са филми на Джордж Клуни в екип с братя Коен, и Пол Шрейдър.

Освен от Америка, Италия и Франция, режисьори от Ливан, Израел, Япония и Китай ще мерят сили в официалната надпревара.

Американските актьори Робърт Редфорд и Джейн Фонда ще получат почетни награди за цялостно творчество тази година.

Както всяка година и сега се очаква по червения килим да преминат куп холивудски звезди,  като се споменават имената на Джулиан Мур, Дженифър Лорънс, Мишел Пфайфър, Джордж Клуни, Мат Деймън, Итън Хоук и други актьори.

Венецианската Мостра ще бъде закрита с филм на японския режисьор Такеши Китано, който представя последната част на трилогията си, започната през 2010 г. "Избухването".

Председател на журито тази година е американската актриса Анет Бенинг.

Извън състезателната програма своята световна премиера ще направи и най-новият филм с участието на носителката на "Оскар" Джуди Денч - "Довереникът на кралицата". Премиерата му в България ще бъде на 29 септември. Това е историята на едно неочаквано приятелство между кралица Виктория и нейния млад индийски слуга.

Прочутият остров Лидо, където всяка година през септември се провежда филмовият фестивал на Венеция, е разположен във Венецианската лагуна и представлява тясна и дълга 11 км плажна ивица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във