Банкеръ Daily

Съдби

Вратовръзките може да са опасни

Модните експерти са единодушни, че класическият костюм, съчетан с вратовръзка, отива на всеки мъж. Но в случая става дума за друго - неотдавна учените установиха, че вратовръзките, без които някои мъже не могат да се явят на работа, не са чак толкова безопасни. Според изследването им, публикувано в списание Neuroradiology, почти всички модели ограничават притока на кръв в мозъка, увеличавайки риска от появата на мигрена, необясним световъртеж и гадене.

Да припомним, че предшествениците на днешните аксесоари са се появили много отдавна - сведенията за най-старите вратовръзки се отнасят към времената на управлението на китайската династия Цин, когато по тях са разпознавали членовете на императорската армия. И макар че днес те нямат определена функция, си остават популярен предмет от мъжкия гардероб и задължителен елемент от деловия стил на обличане.

Опитвайки се да разширят данните за релацията между редовното носене на вратовръзки и вътреочното налягане, Робърт Рич от клиниката New York Eye and Ear Infirmary, Робин Людеке и колегите му от немската университетска болница са изследвали общо 30 здрави мъже, половината от които редовно носят аксесоара, а останалите са прибягвали до него много рядко или никога. Анализът на данните показал, че при мъжете с вратовръзки се наблюдава намаляване на притока на кръв към мозъка средно със 7.5 на сто, докато при останалите стойностите били нормални.

"За здравия човек този ефект няма голямо значение. В голямата обща картина намаляването на притока на кръв с едва 7.5% не нанася значителни вреди", твърди Стив Касем от Neuroscience Research Australia. Все пак експертът смята, че това е проблем за онези, които така или иначе имат проблемно кръвоснабдяване, например заради блокиран кръвоносен съд, както и за възрастните хора, пушачите и мъжете, страдащи от хипертония. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във