Банкеръ Weekly

Съдби

Врачки в повече

Обадил се Бойко Борисов по телефона на една телевизионна врачка и попитал: Ще спечелим ли изборите догодина? Жената погледнала лъскавата сфера пред себе си и отвърнала: Кой пита? Егатиии, врачката, казал премиерът и треснал ядосано телефона. Не точно така обаче реагират десетките зрители, които всекидневно се обаждат на импулсни телефони и търсят обяснения кога ще се задомят, дали ще си намерят работа и какво ги очаква след години от всевъзможни екстрасенси и лечители със съмнителни умения. Всички те продължават да практикуват виденията си в телевизионния ефир, напук на мнимите рестрикции, които уж се предприеха отдавна. Страната ни е рай за хора с недоказани лечебни сили, а медиите се усъвършенстваха в популяризирането на шарлатанството. То пък няма как да не се разраства буреносно при обедняващо и малограмотно население.


Неотдавна несимволично почерпен сънародник зададе на гадателка изконния за българския народ въпрос: Кога ще спра да пия?. Любознанието му не бе възнаградено от прозрение, но влезе в златния фонд на предаването Господари на ефира. Пак там показаха как врачката Афродита се счупва от смях, докато разкрива тайната на дълбока магия и обяснява как се метнала на нуеморното благодарение на приятелката си Мери Джейн. Надрусаната врачка вдигна рейтинга на кабеларката Евроком, като само в нета пророчеството й бе изтеглено от 40хил.зрители.


Господари на ефира от години разкрива спекулациите на всякакви магове със здравето и достойнството на хората и е единственият коректив по темата. За съжаление недостатъчен. Всъщност най-накрая и Съветът за електронни медии реши да направи нещо пророческо. Така между 17 и 28 септември подложи на специално наблюдение няколко тв канала: Канал 3, Фент ТВ, Фолклор ТВ, Тянков ТВ, ТВ Планета, Планета Фолк, Пловдивска телевизия Тракия. Целта на начинанието бе да се установи евентуалното наличие на скрити или необозначени търговски съобщения, превишението на обема на рекламното време за търговски съобщения, свързани с дейността на участниците в предаванията, популяризирането на лечения, назначени само по лекарско предписание, както и евентуалното подвеждане на потребителите на медийни услуги. И... о, ужас! Каква била изненадата на надзорниците, като видели, че самозваните лечители практикуват в телевизионния ефир, при това посред бял ден!


Предаванията най-често се реализират под формата на пряк контакт между водещия (гадател, медиум, екстрасенс, маг, вещер и т.н.) и зрителя, който се обажда на телефони, чиито номера са изписани на екрана. Констатирани са немалко случаи, в които информацията за цената на телефонните импулси се представя с много дребен шрифт и текстът на съобщението трудно се разчита. Фактът води до извода, че е налице подвеждане на зрителя, тъй като той не би могъл да се ориентира, че неговото обаждане се таксува на цена, по-висока от цената на разговор, съгласно тарифния план, за който потребителят има сключен договор, записали са мъдро в отчетния си доклад членовете на СЕМ. И още, че има случаи, при които се използва скрита реклама. По този начин рекламата в обозначените блокове и съобщенията, популяризиращи услугите на водещите, превишавала допустимите от закона 12 минути за час. Надзорниците са установили също, че освен измамите с цената на телефонните услуги и превишаването на времето за реклама, медиумите, врачките, лечителите, екстрасенсите и всички останали, практикуващи паранормални способности и алтернативна медицина, накърняват интересите и правата на зрителите. Най-голяма била опасността за подрастващите. С подобен риск е и изпращането на SMS-и, за да се предскаже бъдещето, какъв е бил човекът в предишен живот и пр. При негативни отговори на подобни запитвания било твърде възможно да се влияе върху психиката на младежката аудитория. Съветите на екстрасенсите и врачките можели да са рискови и върху по-широк възрастов диапазон, защото често се спекулирало с житейски ситуации и проблеми. Подвеждащи били и ритуалните сеанси за пари.


Преди повече от десетина години на врачки, баячки и магьосници им бе забранено да дават диагнози по телефона. По-точно в ефир. Така те продължават да източват сметките на наивниците, като ги държат по-дълго на линия, за да им цъка импулсният телефон, а накрая, след като не могат да им кажат нищо подробно, им препоръчват да се обадят в края на предаването. Наистина в СЕМ са отчели, че все по-рядко екранните лечители изписват диагнози - по-скоро подобно поведение било изключение. Това обаче било само пред камерите. Колегите на напушената Афродита правели индиректна или пряка реклама на страници в интернет, където свръх лечението на определени болежки било обичайна практика. В глобалната мрежа дори имало ценоразпис за церене на заболяванията от съмнителни типове, които нямат медицинско образование.


Данните от наблюдението дават основание да се приеме, че нерядко става въпрос за практики, при които предлагането на услуги противоречи на изискването за добросъвестност и професионална компетентност и променя или е възможно да промени съществено икономическото поведение на средния потребител, когото засяга или към когото е насочена съответната практика... Законът за защита на потребителите следи за търговска практика, която е възможно да промени съществено икономическото поведение на някои особено уязвими категории потребители поради техен умствен или физически потенциал, тяхната възраст или доверчивост, отбелязват членовете на Съвета за електронни съобщения. Те са изпратили доклада си до Министерството на здравеопазването и Комисията за защита на потребителите. Деянията, които представляват административни нарушения, пък ще бъдат санкционирани от инспекторите.


На практика, медийният закон не предвижда санкции за тези лечебни и гадателски практики. Това, което СЕМ обаче може и трябва да направи, е да гарантира на потребителите да не бъдат подвеждани и да се спазват техните права. Обикновено медиите, даващи шанс за практикуване на подобни умения, си измиват ръцете с твърденията, че нямат отношение към съдържанието на формата, тъй като въпросните врачки и баячки си плащат ефирното време. Което си е чиста проба спекулация. Така или иначе, без да претендирам за паранормални умения, отсега мога да предскажа, че виденията и срещите с отвъдното на телевизионния екран няма да са изключение и в бъдеще. Причината - СЕМ е констатирал, но нищо не може да направи. Ще изпрати прозренията си до други държавни чиновници, които ще ги прочетат, ще ги отчетат, ще цъкат безпомощно и ще ги хвърлят в кръглите папки. Телевизиите, по-точно кабеларките, ще продължат да отдават ефира си на Афродити и техните колежки да гледат на кафе, боб и леща, да правят ритуали за пари, да предсказват бъдещето и да лекуват, пък било то и зад кадър.


Една врачка директно ми каза, че усилията на надзорниците са безмислени. И ще е така дълго време. Докато не се впишат законови наказания. В Австрия например глобата за шарлатанство била 3500 евро, което за българските шарлатани едва ли е много, ако се сметне колко припечелват. Или пък деянията им да се инкриминират - такива идеи имаше в Румъния. Някакъв лечител пък предлага всички да минат през специален скенер, който да покаже кой каква дарба има. Колегите му открай време се страхували от проверката и затова се дърпали. Току-виж обаче някой вземе че издържи теста. Тогава, когато Бойко Борисов се обади да пита кой ще спечели изборите, не той, аотсрещната страна може да се тросне: Егати премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във