Банкеръ Weekly

Съдби

ВОЙНАТА ЗА СПОРТА НАБИРА СКОРОСТ

Че тристранната управляваща коалиция в България не е образец за стабилност, бе ясно за всички от самото начало. Затова едва ли е изненада, че три месеца след създаването й жълти и червени вече влизат в откровени противоборства. Изненадваща е само арената на първата битка - тя се води не около финансите, приватизацията или големите инфраструктурни проекти, а около ведомството с най-скромен бюджет - Държавната агенция за младежта и спорта.
Впрочем думата скромност не е много уместна в конкретния случай. Парите за спорт може и да са само капка в морето в сравнение с тези за пътища или за земеделски субсидии, но те имат и едно голямо предимство пред тях - по-достъпни са и поне досега никой не се е заинтересувал сериозно как и от кого се харчат. Освен това онзи, който ръководи спорта, контролира и една от най-приятните дойни кравички на всяка власт - спортния тотализатор. Според упоритите слухове не едно и две правителства са използвали тотото като касичка за спешни нужди. Дали в подобна мълва има нещо вярно, знаят само в Сметната палата. Но при всички случаи съдбата на тотализатора се оказа достатъчно важна, за
да доведе до открит конфликт
между назначения от БСП председател на ДАМС Весела Лечева и наложения от НДСВ шеф на парламентарната Комисия за младежта и спорта Светослав Спасов.
Лечева в прав текст обвини Спасов, че нарочно саботирал работата на ведомството й със своя алтернативен проект за промени в Закона за спорта. Другото предложение за изменения в нормативния акт е внесено от Министерския съвет. Преди седмица обсъждането на двата проекта в парламентарната комисия премина изключително бурно, като текстът на Спасов получи седем гласа за и седем против. Всъщност разликата между него и проекта на МС е само в едно изречение - Спасов и колегите му от НДСВ настояват петгодишният мандат на шефа на тотото, залегнал в устройствения правилник, да бъде вписан и в закона. За Лечева, чиято първостепенна задача е да замени сегашния директор на тотализатора Ирена Кръстева, подобна поправка е напълно неприемлива. Проблемът е, че докато измененията в закона не бъдат приети от парламента, самото спортно ведомство не може да функционира. И съответно няма контрол нито върху тотото, нито върху
другия тлъст спортен залък
- дружеството Национална спортна база.
Тази патова ситуация обяснява и атаката, която Лечева предприе срещу своя предшественик Васил Иванов-Лучано. На специална пресконференция бившата световна шампионка обвини Лучано в поредица злоупотреби, включително и в неправомерно разпределяне на 14 млн. лв., отпуснати целево за олимпийска подготовка. Според Лечева от тези 14 млн. лв. само 430 хил. са преведени на федерации, които ще участват на предстоящата зимна олимпиада в Торино - става дума за фигурното пързаляне и биатлона. Останалите пари са раздадени на федерации по летни спортове, при това в повечето случаи не за подготовка, а строителни и ремонтни дейности. Федерацията по водна топка например е получила 3.2 млн. лв. за ремонт на басейна в комплекс Диана. Засега обаче от ДАМС не са готови да публикуват пълния списък с получателите на олимпийските субсидии. Ще изчакаме да приключат всички проверки, защото не искам да предизвикаме неоснователно недоволство в някои федерации, обясни пред БАНКЕРЪ Весела Лечева.
В отговор на обвиненията Васил Иванов подчерта, че споменатите 14 млн. лв. са издействани лично от него от бюджетния излишък и че да се разпределят толкова пари само за шепата български участници в зимната олимпиада би било нелогично. На това, разбира се, няма какво да се възрази. Но този случай за пореден път повдига въпроса за бюджетите на спортните федерации и за твърде
хлабавия, меко казано, контрол
върху разходите им. Тези сдружения са абсолютен парадокс в българския правен мир - от една страна, те са частни, а от друга, разчитат изцяло на държавната издръжка. Като ползватели на държавни субсидии те най-малкото би трябвало да обявяват конкурси, когато възлагат строителни, ремонтни и каквито и да било други дейности. Естествено те не го правят. Няма кой да ги накара. На практика федерациите са се превърнали в някакви черни каси за отклоняване на държавни средства. Някои от тях покрай другото поне упражняват и спортна дейност. Други и това не вършат.
А между другото и самата идея държавата да финансира професионалния спорт е отчайващо демодирана - тежко наследство от социализма, който се рекламираше чрез атлетически постижения. Професионалният спорт затова е и професионален - за да се самоиздържа. Милионите, събрани от нашите данъци, би трябвало да отиват не за подготовка и премии на шампионите, а за масовия спорт - за училищата, за спортните площадки, за цялостното подобряване на здравето на нацията. Тъкмо там е ролята на държавата. Само че у нас дори дискусията по този въпрос още не е на дневен ред. Докато това стане, остава да се надяваме, че най-после ще бъде въведен някакъв контрол върху забулените в мъгла спортин федерации. Весела Лечева обещава бюджетите им скоро да станат публично достояние. Четивото несъмнено ще е много любопитно.
Председателят на ДАМС намекна и за още една съмнителна сделка, която според нея води към Васил Иванов и към Ирена Кръстева. Става въпрос за терена под столичната зала Универсиада, който по нейни данни е бил откупен от дружеството Проект строй груп за доста умерената цена от 1.6 млн. лева. В спортните среди се говори, че тези пари са
дошли от споменатите 14 милиона
за олимпийска подготовка, защото тъкмо тази компания била основният изпълнител на строителните и ремонтните работи в Диана. Проект строй нашумя преди две години, когато благодарение на Васил Иванов сложи ръце на самата зала Универсиада, на хотела на тотализатора в Златни пясъци и на колодрума Сердика в Борисовата градина. И трите обекта бяха внесени от спортното ведомство като апортни вноски в дружества, контролирани от Проект строй. Впоследствие се оказа, че строителната фирма е собственост на 25-годишната Маргарита Донкова - секретарка в електронното издание Новото време, ръководено от... сина на Кръстева Деян Пеевски. Оказа се също, че първоначално дружеството Проект строй е било регистрирано на един и същи адрес с младежката организация на НДСМ, оглавява от Пеевски. Той самият
още като студент бе назначен
за парламентарен секретар в Министерството на транспорта, а после стана и съветник на спортния министър. Свидетелство за топлите му отношения с Васил Иванов е и фактът, че на последните парламентарни избори Пеевски бе включен в старозагорската листа на НДСВ, оглавявана от Лучано. Младият (роден през 1980-а) адвокат отрича да е свързан с Проект строй, а по адрес на Донкова обяви само, че подобно лице никога не е работило в изданието му на трудов договор.
Междувременно ръководството на компанията бе подменено и сега неин изпълнителен директор е Александър Николов, син на бившия русенски заместник-кмет Никола Николов. Той вече намекна, че може да търси съдебна отговорност от Лечева за уронване доброто име на фирмата.
А междувременно битката за българския спорт продължава с нов ключов мач - общото събрание на БОК, което на 11 ноември трябва да избере наследника на Иван Славков. Лучано не крие амбициите си тъкмо той да стане този наследник. Това бе легитимирало и шефското му място в създадения от самия него инициативен комитет за кандидатурата на София за олимпиадата през 2014-а. Отношението на председателя на ДАМС по този въпрос е ясно: Ние въобще не си кореспондираме с този комитет, подчертава Лечева. Очевидно развръзката в този двубой е още много далеч.

Facebook logo
Бъдете с нас и във