Банкеръ Weekly

Съдби

Влиятелните дъщери на държавните лидери

Изабел душ Сантуш, най-богатата жена в Африка.
S 250 8080578a 66b4 4c0d 81c6 cbc115901d8a
S 250 25ce0836 98f2 4349 9c98 f4bfae15481a

Иванка Тръмп получи неотдавна собствен кабинет в Белия дом. Тя ще е "очите и ушите" на президента Тръмп, без да има официална длъжност и без да получава заплата. Така преуспялата бизнесдама стана поредното попълнение в редиците на влиятелните дъщери на държавни глави.

Четиридесет и три годишната Изабел душ Сантуш е най-голямата дъщеря на ветерана на анголската политика - президента Жозе Едуарду душ Сантуш, който управлява страната от 1979-а. Тя оглавява държавната нефтена компания Sonangol  и по данни на списание  Forbes за 2013-а е най-богатата жена в Африка и първата жена милиардер със собствен капитал от над 3.2 млрд. долара. Изабел е получила образованието си във Великобритания и притежава активи във финансовия, телекомуникационния и диамантения отрасли, което я нарежда сред най-влиятелните анголски предприемачи. Освен това има инвестиции в енергетиката, нефтения и газовия сектор на Португалия. 

В Ангола, която организацията Transparency International поставя на едно от последните места в света по прозрачност на сделките, често обвиняват Изабел душ Сантуш, че дължи състоянието си най-вече на своя високопоставен баща. Тя обаче категорично отрича. "Успехът, на който се радвам днес, не е дошъл за един ден - изтъква президентската дъщеря в интервю за BBC. - За да го постигна, ми бяха необходими две десетилетия."

Сюмейе Ердоган е най-малката и както по всичко личи, любимата дъщеря на президента на Турция Реджеп Ердоган. "Баща й я нарича "моята газела" - разказва Ирем Кокер от турската служба на BBC. - Турците се обръщат с тези думи към особено красивите и скъпи на сърцето им дами." Тридесет и една годишната президентска "газела" е учила във Великобритания и САЩ. С дипломата си на политолог Сюмейе беше съветник на баща си, когато оглавяваше Партията на справедливостта и развитието и често го придружаваше в дипломатическите му пътувания. През 2015-а се появиха слухове, че тя ще се кандидатира за място в парламента, но това не се случи. Сега Сюмейе има по-малко забележима роля в турската организация, защитаваща правата на жените, но продължава да подкрепя активно баща си и водената от него политика.

Руският президент Владимир Путин ревниво пази семейния си живот от очите на широката публика и до неотдавна не се знаеше почти нищо за двете му дъщери. "Руските официални лица реагират на всеки журналистически интерес с изключителна подозрителност - твърди Фамил Исмайлов, редактор от руската служба на BBC. - Какво ще научат за личния им живот зависи от самите репортери, но по-голямата част от тяхната информация никога не получава официално потвърждение." Така или иначе, през 2015-а стана известно, че по-малката дъщеря на Путин - Екатерина, живее в Москва под името Катерина Тихонова. След това руснаците постепенно започнаха да научават от различни медии, че тя е омъжена за предприемача Кирил Шамалов, син на отдавнашен приятел на Путин, и че личното състояние на двойката в нефтено-газовата промишленост е около 2 млрд. долара. Сега Екатерина е на 30 години и оглавява обществено финансирания фонд "Национално интелектуално развитие". Управлява договори за няколко милиона долара, а нейни съветници са доверени на Путин лица от най-близкия му кръг. Освен всичко друго Тихонова се увлича от акробатичния рокендрол и през 2013-а заема трето място на световния шампионат в Швейцария.

Facebook logo
Бъдете с нас и във