Банкеръ Weekly

Съдби

ВИП БРАДЪР: ДНЕШНОТО БРОЕНЕ НА ДИВИТЕ ЗАЙЦИ

Най-добре опазената тайна в държавата се оказа не базата с данни на МВР, фрагменти от която журналисти намериха през седмицата в ИНТЕРНЕТ, а имената на дванадесетте известни българи, които от понеделник (13 март) ще участват в първото българско celebrity реалити шоу ВИП брадър. И добре че фолкизпълнителите Райна и Константин, които са двойка и в живота, сами се похвалиха, че са приели поканата да участват в 28-дневното издание-спектакъл, та въпросителните за зрителите да станат с две по-малко. Сред многото други спрягани за участници известни хора попаднаха и водещият от Канал 1 Део, който е служител на лицензианта на Биг Брадър - продуцентска къща СИА адвъртайзинг, Венета Райкова - едно от най-известните лица на Нова телевизия, културистът от Казанлък Митьо Крика, фолкидолът Азис и т.н. Източниците на БАНКЕРЪ твърдят, че Азис наистина ще се появи за няколко дни в шоуто срещу хонорар, след което сам ще поиска да напусне. Пак все още кулоарна информация показва и че на пълни обороти в битката за 50 000 лева ще влязат борещата се за известност певица Лилана от разпадналия се попдует Л. А и бившият фронтмен на групата Д-2 Дичо, който неотдавна започна солова кариера. Седмица преди старта на шоуто шансът за участие на паркетния лъв Евгени Минчев се оценяваше като 50:50.
Както изглежда, в звездния формат представителите на политическата класа ще са малко или дори съвсем ще отсъстват. Подобна новина изглежда съвсем в реда на нещата и трудно би учудила някого, макар че според организаторите от около 60 000 гласували през януари и февруари българи 16 454 са поискали в къщата в Бояна да попаднат именно действащи или бивши държавни мъже - Бойко Борисов, Иван Костов, Жан Виденов и др. В същото време дори и при над една четвърт от гласовете едва ли някой наистина и сериозно се е надявал да види сред съквартирантите бивш премиер или сериозен политик. Те вече многократно доказаха на избирателите си, че избори и подобни класации все повече ги дразнят, вероятно защото от година на година резултатите от тях почват да им стават все по-неприятни. И че ако няма начин да не се явят на някой вот, те държат докрай сами да решат как той да се провежда. Нещо, което във ВИП брадър очевидно не може да се случи.
Въпреки очертаващата се липса на известни лица от политическата сцена третият български сезон на реалити шоуто БИГ Брадър при правилен подбор на участниците има шанс да се превърне в най-шумно рекламираното социологическо проучване на психологически, политически и дори на потребителските нагласи на обществото. Което да се окаже с по-добра методология от много други преди това. Тъй като такава просто няма да има - всичко ще се случва пред очите ни и всеки сам ще решава дали да се включи в представителната извадка.
Пак с уговорката ако поканите се раздадат на правилните хора следващият месец може, ако незавинаги, то в голяма степен да даде отговори на много въпроси, по които хората в страната отдавна спорят - и то без да са налице достатъчно обективни опорни точки. Като например по-скоро десни или по-скоро леви са политическите предпочитания на българите. Известните лица на партиите може и да не участват, но все пак по един равностоен на опонента си активист от централа би трябвало да не е много трудно да се намери. Започващото в понеделник шоу може да хвърли и повече от специфичната медийна светлина по вечни кавги, като например на Левски или на ЦСКА се симпатизира повече (достатъчно е да се поканят шефовете на двата фенклуба), толерантни ли сме към хората с различна сексуална ориентация, мъже тип мачо или тип добро момче харесват жените, има ли шанс попизпълнител да заличи народната мания по фолка. И така нататък - темите, по които хората могат да бъдат питани, са многобройни. А през задаващите се 28 дни има реален шанс повечето от тях да получат задоволителен, частичен или поне примерен отговор. Така както - с помощта на Биг Брадър 2 и тези, които не знаеха, научиха какво е отношението на хората към семейната изневяра, особено към женската...
Всичко това може да се случи, ако организаторите на състезанието не залитнат по вероятно блазнещата ги идея да набутат в една стая хора, които за пари са готови да извършат полов акт или пък които да се сбият - за пари, жени, мъже, алкохол или за няколко къса цигари. Или ако не се плъзнат по не по-малко примамливата плоскост да направят от шоуто поредния PR на звезди, които и без това до болка познаваме, тъй като те открай време ги толерират. За съжаление имената, които до момента се въртят в публичното пространство, подсказват, че втората опасност е напълно реална.
СИА адвъртайзинг не коментира слухове за възможни, отхвърлени или поканени участници, както и критериите, по които е предпочетен един или друг - поясни за БАНКЕРЪ PR-координаторът на събитието Калина Петрова. - Имената на съквартирантите няма да бъдат публично оповестявани до момента на тяхното влизане в къщата.

ФАКТИ
В гласуването са участвали между 50 и 60 хиляди човека, обявиха от СИА адвъртайзинг. Посочени са близо 358 имена на хора от шоу бизнеса, спорта, политиката и представители на медиите. Сред предпочитаните броят на мъжете е бил два пъти по-голям от този на жените. Силният интерес към политиците, демонстриран първоначално, постепенно отшумял. След Бойко Борисов най-предпочитан е Иван Костов, който е минал по гласове сегашния премиер Сергей Станишев. Сред предпочитаните държавници обаче не е Волен Сидеров. За сметка на това зрителите са си спомнили за позабравени фигури като Клара Маринова и Жан Виденов.
Измежду телевизионните водещите най-често срещаните имена са на Милен Цветков, Ники Кънчев, Слави Трифонов, Албена Вулева, Мартин Карбовски, Сашо Диков, Гала, Боби Цанков, Юлиян Вучков, Къци Вапцаров, Венета Райкова, Господарите на ефира - Рачков - Мамалев - Зуека - Мъйнов. От спортистите най-много са гласовете за Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Стойко Сакалиев, Тити Папазов, Иван Славков, Валери Божинов, Трифон Иванов, Йордан Лечков, Венцислав Вуцов и Наско Сираков.
ВИП Брадър ще продължи 28 дни. Първата елиминация е на 20 март. Финалът е на 10 април. Ежеседмично ще се изпълняват по две мисии. Бюджетът няма да бъде по-голям в сравнение с парите, с които разполагаха участниците в Биг Брадър 1 и Биг Брадър 2. Всеки съквартирант ще има по 22 лв. на седмица, или по 3.14 лв. на ден.
На участниците няма да им се налага да ловят риба или да боядисват. Условията за живот няма да са суперлуксозни, а ще са по-скоро комфортни, съобщиха още организаторите.

ПО-ГОЛЕМИЯТ БРАТ
22-годишната манекенка Шантел победи в седмия сезон на Биг брадър във Великобритания, в който участваха още бившият баскетболист от НБА Денис Родмън, бившата секретарка в английската футболна федерация Фария Алам, която стана известна като любовница на селекционера на националния тим Свен Горан Ериксон, ексгероинята от Спасители на плажа Трейси Бингъм и т.н. Шантел бе поканена в шоуто заради приликата си с Парис Хилтън, една от наследниците на едноименната хотелска верига. След победата тя заяви, че британците са харесали това, че не го е давала тежко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във