Банкеръ Weekly

Съдби

Веселякът от Кавказ

Ако за големите бизнесмени купоните с участието на звезди от световна величина и други високобюджетни развлечения са нещо обичайно, политиците всячески се стремят да се опазят от подобен блясък - в повечето държави това се смята за неприлично. В този смисъл Русия е изключение - за празниците, които организира лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров, отдавна се носят легенди.


Приятелства на най-високо ниво


В края на юли президентът на Чечения Рамзан Кадиров и семейството му бяха забелязани в петзвездния комплекс Mardan Palace в Анталия, чието изграждане струваше на бизнесмена Телман Исмаилов 1.4 млрд. долара. Кадиров си отпочина с кралски замах - на негово разположение бе Rolls Royce Phantom Cabrio (2 млн. долара), грамаден басейн със стъклен аквариум с акули в центъра и баня, която тъне в позлата. По информация на турското издание Focus haber за чеченските приятели на Исмаилов били отделени 50 апартамента (които струват 17 хил. долара за денонощие), а самият Кадиров прекарал седмицата в президентските покои, обзаведени с кинозала, три спални и басейн.


Едва ли някой се съмнява, че Кадиров е гостувал в Mardan Palace по покана на самия Телман Исмаилов. По този начин скандалният президент на групата АСТ и бивш собственик на Черкизовския пазар в Москва се отблагодари на чеченския лидер за завръщането си в Русия. Говори се, че срещу съдействие за прекратяване на наказателното преследване срещу него Исмаилов обещал на Кадиров инвестиции в републиката.


Изобщо дружбата с богати бизнесмени прави и самия Кадиров още по-богат. През 2006-а например Умар Джабрилов и Руслан Байсаров подариха на чеченския лидер за 30-ия му рожден ден Ferrari Testarossa на стойност 450 хил. евро. Но това е само един епизод. Чеченските предприемачи системно влагат пари в регионалния обществен фонд, който носи името на героя на Русия Ахмат Кадиров. Той е създаден за финансиране на ремонтно-възстановителните работи в Грозни. Според медиите обаче, тъкмо този фонд е източник на средства за красивия живот, на който се радва президентът на републиката.


Самият Рамзан неведнъж е заявявал в интервюта, че парите във фонда са от бивши приятели на Ахмат Кадиров. Въпреки че много чеченски бизнесмени отдавна не живеят в републиката и повече се намират в Москва, те периодично предоставят средства за възстановяване - заяви Кадиров в интервю за портала Страна.Ru. Президент на фонда е майката на Рамзан Кадиров, Аймани. В сайта на организацията се казва, че с помощта на доброволните пожертвувания от предприемачи, бизнесмени и просто отзивчиви хора чрез фонда в републиката се осъществява мащабно строителство на жилища, мостове, пътища и се подпомагат граждани. Вероятно много от целите и делата на фонда са благородни, но последната информация на сайта му за осъществени проекти датира от декември 2007-а.


В чеченското досие за 2006-а, публикувано от WikiLeaks, бившият американски посланик в Русия Уилям Бърнс пише, че Рамзан Кадиров постепенно е взел под свой контрол всички парични потоци и подобно на баща си Кадиров-старши се стреми към контрол и върху чеченския нефт. Според същите сведения Кадиров-младши прибира за себе си до една трета от цялата финансова помощ, която постъпва в републиката.


nbsp;


Любителят на автомобилите


Не е ясно дали президентът на Чечения Рамзан Кадиров е най-богатият сред руските губернатори. Но няма съмнение, че той обича повече от другите да демонстрира финансовите си възможности, твърди политологът Станислав Белковски. Според декларацията за доходите му за 2010-а, подадена през април тази година, годишното възнаграждение на чеченския лидер е 4.191 млн. рубли (средният доход на служителите в президентската администрация, на членовете на правителството и губернаторите е 3-4 млн. рубли). От документа става ясно, че Кадиров ползва жилище с площ от 36 кв. м под наем и няма нито един автомобил (в декларацията му за 2009-а фигурираше ВАЗ-21053).


Човек трудно би приел подобни данни на сериозно предвид факта, че само ръчният часовник на Кадиров - марка Bovet, струва около 300 хил. долара. През май 2009-а в интервю за Рен-ТВ председателят на Сметната палата Сергей Степашин коментира декларацията на чеченския лидер с думите: Цялата република е собственост на Рамзан Кадиров. Така че не го мислете.


През февруари тази година рунет бе залята от снимки на почти изградената резиденция на чеченския лидер в родното му място Центорой, която поразява с разкоша си. Слабостта на Кадиров към скъпите автомобили е известна на всеки, който поне веднъж е зърнал президентския кортеж. Той пък бе заснет от активиста на движението Солидарност Иля Яшин, който публикува снимките в блога си. Става дума за около 50 коли, а на кадрите са запечатани десет BMW, девет Porsche Cayenne, два Mercedes-Benz S-klasse и няколко Mercedes G-klasse, осем Lexus LX 470 плюс петнадесетина Волги и Жигули. Блогърът е оценил кортежа на 2 млн. евро. Според някои данни само поддръжката му струва 10-12 хил. долара дневно.


nbsp;


Главен треньор


Любовта на истинския планинец към скъпия автомобил е подобна на страстта на кавказеца към конете в миналото. Рамзан Кадиров успешно съчетава любовта и към едното, и към другото. При това той може да си позволи да издържа цял табун от първокласни коне. През 2006-а Кадиров се похвали, че притежава осем отлични жребеца, а англичанинът Джасил му е любимец. Впоследствие специалистите оцениха стойността на всеки от тях от 300 хил. до 2.5 млн. долара. А през октомври 2007-а медиите съобщиха, че в навечерието на рождения си ден чеченският лидер е придобил арабски състезателен кон на име Еселмдиш на стойност около 1 млн. долара.


Освен конния спорт Рамзан Кадиров обожава и футбола. Играещият в руската Премиер Лига отбор Терек, чийто единствен източник на финансиране е вече споменатият фонд Ахмат Кадиров, фактически е позициониран в Кисловодск. Футболистите пътуват за мачовете в Грозни с чартърен полет, макар че разстоянието до града е само 340 километра. Президент на Терек е самият Рамзан Кадиров.


В началото на годината за треньор на отбора беше поканен известният на целия футболен свят холандец Рууд Гулит (по някои данни сумата на договора е била 5 млн. евро годишно). Но Гулит и Кадиров не се сработиха - казват, че чеченският лидер обичал лично да определя състава на отбора. Самият Гулит, който не скри, че отива в Грозни за пари и за приключения, бе отпратен след няколко неуспешни мача. Той обаче със сигурност е предоволен от получената неустойка.


В началото на тази година в Грозни се състояха два мача, които приковаха всеобщото внимание. За 8 март Рамзан Кадиров покани бразилските ветерани - световните шампиони от 1994-а - на приятелска среща с отбора на самия чеченски лидер, в който участваха членове на правителството и известни руски футболисти. По думите на Кадиров не е ставало дума за заплащане: Те направиха братска, приятелска крачка, изразявайки желание да дойдат при нас, за да извършат добро, дружеско дело. В интервю за бразилското издание Globoesporte обаче Ромарио опроверга думите на Кадиров, заявявайки, че е участвал в мача срещу щедър хонорар.


А през май в чест на откриването на шикозната Ахмат Арена Кадиров организира мач, за който покани такива звезди от миналото като Диего Марадона, Фабиен Бартез, Франко Барези, Луиш Фигу, Иван Саморано, Ален Богосян, Жан-Пиер Папен. Този път организаторите на срещата не скриха, че футболните звезди са били поканени срещу хонорар, но побързаха да уточнят, че не са похарчили и една рубла от бюджета. Френският Canal+ показа как играчите, очакващи самолета от Грозни за Женева, получават разкошни часовници като подарък от началника на местната милиция. В репортажа се говореше, че повечето от поканените звезди са получили и солидни възнаграждения. Според Canal+ Марадона получил 1 млн. евро, а останалите средно от 20 хил. до 50 хил. евро.


nbsp;


Покровител на талантите


Рамзан Кадиров има още една страст - да кани на мероприятията си звезди от руския и световния шоубизнес. И обикновено те откликват с удоволствие. Гастролът на певицата Ксения Собчак и група Звери през януари 2005-а в Гудермес по покана на чеченския лидер струвал на организаторите над 5.5 млн. евро.


През октомври същата година американският боксьор Майк Тайсън получил за посещението си в Гудермес 2 млн. долара. Женската красота също се цени високо в Кавказ - сума в същия размер била похарчена за състоялия се в Сочи конкурс за красота за омъжени дами Мисис свят - 2007.


След участие в новогодишна вечеринка в Чечня през януари 2008-а гостоприемството на Рамзан Кадиров било оценено и от стилиста Сергей Зверев, певеца Дима Билан и неговия продуцент Яна Рудковская. Стилистът получил часовник за 100 хил. долара, а Рудковская била зарадвана за рождения си ден с Porsche Cayenne Turbo на стойност 250 хил. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във