Банкеръ Daily

Съдби

Верона пази ореола си на едно от най-романтичните места

Живописният правоъгълен площад "Ербе" в центъра на Верона (от птичи поглед).

Днес гражданите и гостите на Верона (на италиански: Verona) отбелязват празника на града. Веро̀на е административен център на едноименната провинция в регион Венето, Североизточна Италия. Вѐнето (Véneto) е един от 20-те региона на Ботуша. Населението му е около 4.8 милиона души, а неговата столица е Венеция. Венето днес е едни от най-богатите и индустриализирани региони в Италия. Природата, историята и архитектурата на региона го превръщат в най-посещавания в страната с повече от 60 милиона туристи на година. В област Венето се намира един от най-старите университети на света - този в Падуа.

Верона се слави със своето вино, от което най-известно е правеното от монаси "Бардолино". За много от пътешествениците Верона е Града на Ромео и Жулиета.

Градът е основан през 4 в. пр. Хр. В пределите на Римската империя е от 49 г. пр.Хр. За стратегическото местоположение на Верона свидетелстват древните пътища като Виа Галика, Виа Клавдия Августа и Виа Постумия, които се пресичат на територията на града, както и битките, в които участва на страната на Древен Рим и като част от Римската империя. С разпадането на Западната Римска империя и с победата на Теодорих Велики над Флавий Одоакър през 479 г. започва доминацията на остготите в Италия. През 13-14 в. е независим град-република, управляван от фамилията Скалигери (1260-1387 г.), а по-късно е част от Венецианската република.

Старият град и центърът на съвременния град са на брега на река Адидже, близо до езерото Гарда. Със своите 410 км дължина, реката е втората по дължина река в Италия, след река По. Гарда (Lago di Garda, или Bènaco) е най-голямото езеро в Италия. Намира се в Горна Италия между Алпите и долината на река По. Езерото е с дължина 51.6 км, ширина 17.2 км, най-голямата му дълбочина е 346 м, а средната му дълбочина е 133.3 метра. Неговото древно име от 200 г. пр.н.е. до 800 г. сл.н.е. е Lacus benacus. Името произлиза от божеството Benacus. Брегът на езерото е заселен от 2000 пр.н.е. Северната част на езерото Гарда е принадлежала до 1918 г. към Австро-Унгария.

Климатът във Верона е умерен, характеризиращ се с горещи лета и студени, влажни зими. Слабо влияние оказва и близостта на езерото Гарда. От юни до септември може да бъде много горещо, със средни максимални температури от 29 градуса.

Градът впечатлява със своите барокови, готически, средновековни сгради. Поради голямото историческо значение на сградите във Верона, градът е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Сред забележителностите на града е живописният площад "Ербе" в центъра на града. В централната част се намират също Търговският дом (1301 г.), градската управа (Ратуша), 83-метровата кула на Ламбертите (1172 г.), наричана още "Кулата с камбаните", както и готическият фонтан на Веронската Мадона от 1368 година.

В Базиликата "Санта Мария - Органо" (Chiesa di Santa Maria in Organo) има и българска следа. Тя е построена между 6 и 8 век при управлението на остготи и ломбарди, а от векове принадлежи на монасите бенедиктинци. Тук е забележителната фреска на Франческо Мороне от 1505 г. надпис: - "Bulgarus Bulgarorum rex ad fidem cum sua gente conversus" - "Болгарис (Богорис) цар на Българите с вяра обърна своя народ". Св. Цар Борис І Покръстител вече отказал се от короната е изобразен в бели одежди като бенедиктински монах с двама видни благородници, също станали монаси, преставени и те в одежди на Бенедектинския орден - Ландулф - княз на Салерно, завършил живота си в манастира Монтекасино, и Лутвин - лотарингски граф от края на VІІ в., основател на абатството в Метлах. Друг подобен стенопис има само в манастира "Свети Яков" в Понтида, селище в региона на Ломбардия в Италия, провинция Бергамо, където в двора на манастира е нарисуван цар Борис, но в черни монашески одежди на Бенедиктинския орден.

Амфитеатърът "Арена ди Верона" е създаден през I век от н. е. На него са се водели гладиаторски борби и рицарски турнири пред 20 000 зрители. Той е третият по големина амфитеатър, оцелял до наши дни от древността. Днес е театрална сцена, на която са пели и много известните български оперни певци, като Николай Гяуров, Гена Димитрова и Райна Кабаиванска. Оперният сезон ежегодно привлича над 500 000 италианци и чужденци.

Къщата на Жулиета, строена през XIII век, се намира в близост до площад "Ербе". Била е собственост на рода Капулети. Във вътрешния двор на къщата се намира скулптура на Жулиета, направена от бронз. Може да се види и прочутият балкон, от който Жулиета се е виждала със своя любим Ромео. Къщата на Ромео също е в готически стил, построена е през XIV век.

В центъра на площада на Синьорията може да се види скулптура на Данте Алигери, изработена от скулптора Уго Занони. Там се намират и Дворецът на правосъдието и Дворецът на градския съвет.

Верона е важен железопътен възел на страната, който свързва Италия с Австрия и Германия през прохода Бренер и Милано с Венеция, което осигурява връзка на града с голяма част от Централна и Западна Европа. Главната жп гара "Верона Порта Нуова" обслужва над 25 милиона пътници на година, с директни линии до Виченца - 40 минути, Падуа - 1 час, Венеция - 1.30 ч., Милано - 2 часа, и Рим - 5 часа.

Летище "Валерио Катуло" се намира на 5 км югозападно от Верона и обслужва полети от Амстердам, Букурещ, Дъблин, Франкфурт, Истанбул, Рим.  До Верона има и директен полет на wizzair от София.

Разстоянията във Верона са пешеходни, затова нямате нужда от карти за градския транспорт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във