Банкеръ Weekly

Съдби

ВЕНЕТА РАЙКОВА: АМБИЦИЯ В РУСО И КЪСМЕТ В ИЗОБИЛИЕ

Месец май се очертава силен за водещата и продуцентката на предаването Горещо по Нова телевизия Венета Райкова. Първо, в началото му тя посрещна рождения си ден, после продуцентската й фирма пусна новото си предаване в ефира на частния канал - Отечествен фронт, с водещ Мартин Карбовски. И като за капак преди седмица спечели 75 000 лева в шоуто Сделка или не - най-голямата сума, давана някога, в която и да е от няколкото игри с въпроси в програмата. След като прояви почти криминално добра интуиция при отварянето на кутиите, Венета обаче се издъни на интелектуалния тест в Стани богат. Там тя с много късмет успя да прибави още само 500 лева към рекордното си постижение. Участието си в Сделка или не Венета заслужи с това, че бе един от тримата инквизитори, избрани да коментират постъпките и моралните качества на героите от първия сезон на ВИП брадър. Тя и колегите й от печатните медии Борис Ангелов и Кристина Патрашкова имаха още и задачата да номинират, независимо от участниците в шоуто, по един най-заслужил за гонене съквартирант.
Може би месец май наистина е щастливият за 32-годишната тв звезда. Той обаче съвсем не е единственият. Защото, според българските схващания за понятието, Венета наистина отдавна е такава. Шоуто й по Нова върви в едни от най-гледаните съботни часове. Самата тя зае престижното четвърто място в списъка на хората, които зрителите искаха най-много да видят в първото издание на ВИП Брадър. Но не се яви с мотива, че съпругът й не искал да я пусне. Навръх Нова година на роденото в Попово момиче бе поверено воденето на празничната програма на Нова телевизия. Декорът бе голяма празнична трапеза, край която Венета седна сред десетина други изключително известни български жени - до една манекенки и фолкпевици. Които успя да предразположи много добре и които се почувстваха направо като у дома си в нейната компания. Дотолкова, че някъде по средата на записа фолкдивата Мария, известна още като Мара Отварачката, се провикна със звънлив глас, че тя и присъстващите на сбирката са истинските жени на България. И че който не ги харесва, може спокойно да ходи на село и да пасе овцете. Реплика, която се коментира и досега и която продължава да не дава мира на някои хора. Според които дрънкането на простотии не е работа, която трябва да се върши от малкия екран.
В личен план на Венета също й върви. Преди около година тя се омъжи. Щастливият младоженец бе участник в първия сезон на шоуто Биг Брадър - симпатичния собственик на индийски ресторант Тишо. Венета се влюби в него, след като той публично призна, че водещата е негова фантазия. С него съм, защото готви отлично и защото е един от малкото, които могат да ме изтърпят, разказа по-късно тя. През юли звездната двойка ще отпразнува първата годишнина от деня, в който се врече във вечна любов някъде край Троян - в манастирско усамотение, далеч от любопитните очи и само сред най-близките си хора, както писаха жълтите издания.
Разбира се, за да стигне дотук и да бъде звезда от почти първокласна величина, на Венета й се наложи да извърви дълъг път. Много дълъг, защото за да стигне до известността, тя избра тактика да провокира по-известните от нея. Да ги коментира, да ги ядосва и от време на време да предизвиква реакцията им. Което понякога й носеше звучни шамари. Например от хора като Слави Трифонов. Едва ли някой е забравил как, докато все още бе водеща на немного популярното Ексклузивно по кабелна телевизия Евроком, Венета не пропускаше случай да извади на бял свят пикантни подробности от живота на Дългия. Така тя успя дори да го накара да дойде в студиото й, където му сервира канонада от жълти въпроси. Отговорът не закъсня, а резултатът от срещата между двамата в НДК бе един от най-злобните кръстосани разпити, на които водещият на Би Ти Ви бе подлагал свой гост. Разпит, с който Венета просто не успя да се справи и който накара зрителите да я съжаляват. Което всъщност нямаше никакво значение - тя вече бе част от кръга привилегировани да са били гости на Слави, без да са постигнали нещо в живота или в кариерата си.
Другата тактика, с която Венета стигна до светлините на прожекторите и до правото да съди другите, бяха неизброимите й афери с мъже. Въпреки че самата тя дълги години непрекъснато твърдеше как около нея няма никой и как със зъби и нокти сама се бори в живота. Независимо от аскетския живот, който си приписваше, светските хроникьори често я излавяха по срещи. На които мъжете до един имаха една обща отличителна черта - бяха по-известни от нея. Някои защото бяха футболисти - например капитанът на Левски Елин Топузаков. Или пък бившият национал и в момента играч на Вихрен Георги Бачев. Спортни репортери и зли езици дори твърдят, че сривът в кариерата му преди години са били следствие именно на аферата му с русата амбиция и съпътстващата я раздяла с дългогодишната му приятелка от Благоевград. Освен със спортисти Венета често можеше да бъде видяна и с хора от шоубизнеса - като актьора Христо Мутафчиев, когото фоторепортери случайно засякоха да вечеря с Венета в столичен ресторант. Или като колегата й Андрей от неделното предаване Сблъсък по Би Ти Ви. Най-гореща обаче бе историята й с внук №1 на България - Тодор Славков. В началото на ХХI век двамата бяха чести гости на светските събития, преди внезапно той да изчезне от живота й. Докато тя упорито продължаваше да обяснява, че е сама и че единственият важен човек в живота й е собствената й майка.
Русата красавица успя да остане в светлините на прожекторите дори тогава, когато не разполагаше с ефирно телевизионно време и с аудитория, на която да предлага ексклузивните си интервюта. Светските репортери с по-дълга памет със сигурност ще си спомнят как точно когато тя спря да работи в Евроком, в дома й в Зона Б-5 няколко пъти влизаха крадци. Вследствие на което по светските страници на пресата редовно се появяваха нейни снимки в цял ръст. На по-големи имаше щастието да се радва единствено живеещата в Швейцария, иначе манекенка в България, Теди Церовска. Която при почти всяко свое завръщане бе преследвана от тайнствен обожател, редовно тревожещ съня й с букет за 180 лева и бележка Теди, обичам те и ще си моя, залепена с изрязани от вестници букви върху картон.
Сега, когато на Венета вече не се налага да обяснява коя е и какво точно прави, не й остава нищо друго, освен да плаща цената на славата. Част от която е да чете често името си из пресата - особено в жълтата и по-рядко в т.нар. сериозна. На страниците на първата водещата е непрестанен гост. През последните дни клюкарските издания се занимаваха основно с това да разказват как щастливата собственичка на 75 000 лева ще инвестира и как преди това почти цялата й заплата от 1500 лева на водеща на Горещо отивала за наем на луксозен апартамент срещу НДК. В който блондинката била съседка на Богдана Карадочева и на Надежда Михайлова. Саркастичните статии обаче пропускаха да отбележат, че разходът за демонстриране на класа си струва от първата до последната стотинка. Защото, както казват, човекът - това е неговият стил. А който няма собствен, спокойно може да превърне в такъв ровенето из мръсното бельо на по-успелите. Защото това ще му гарантира прилична заплата и еднократни инжекции в размер до 75 000 лева. Които биха набъбнали с още 100 000, ако човекът имаше и навика да чете.

Венета Райкова е родена на 2 май 1974 г. в гр. Попово. До седмата си година живее там, след което семейството й се премества в София. През 1992 г. печели първия конкурс Мини Мис България. През същата година започва работа като репортер и редактор във вестник Хайлайф. По-късно печели конкурс за репортери в БНТ. Работила е в нощния блок Цветовете на нощта, в Наблюдател при Тома Томов и Дмитри Иванов. Три години води Частен случай по Канал 1.
От 1998-а започва работа като юрисконсулт в телевизия Евроком, където едновременно с това две години прави и авторско предаване Ексклузивно. В продължение на една година е и търговски директор на медията. Като водеща на Ексклузивно за последно се появява на 30 декември 2001 година. Слeд слизането си от телевизионен ефир прехвърля Ексклузивно по радио Нет, където то върви успешно до края на март 2004 година.
Натрупаният медиен и житейски опит позволява на Венета да започне да води рубриката Марс и Венета във вестник Труд, където дава съвети за отношенията между половете, секса и любовта. Тя е автор и на светската рубрика в същия вестник, която излиза всяка събота.
Завършила е две висши образования - право в НБУ и икономика в УНСС. През 2004 г. бе обявена за най-добра тв водеща. След успехите в работата идва ред и на щастието в личния живот. През 2005 г. тя се омъжи за Тихомир Георгиев, станал известен с участието си в първото риалити шоу Биг Брадър.
(Биографията е публикувана от ИНТЕРНЕТ страницата на Нова телевизия.)

Facebook logo
Бъдете с нас и във