Банкеръ Daily

Съдби

Венцес Касарес крие милиарди в бункери

Венцес Касарес
S 250 15b086e0 dbde 42ea bf53 f319a5007f0e

Зад въоръжени пазачи, бронирани врати и коридори от подсилен бетон са разположени криптирани компютърни сървъри, свързани към... нищо. Предназначението им е да съхраняват ключовете за "пътя" към огромно дигитално богатство.

Съоръженията притежава  прохождащата фирма Xapo  на аржентинския предприемач Венцес Касарес. В продължение на няколко години той убеждавал милионери и милиардери от Силициевата долина, че Bitcoin е световната валута на бъдещето и затова те трябва да си купят от нея и да му я поверят за съхранение. То се осъществява във верига от подземни сейфове, разположени  на пет континента, включително и в швейцарски военен бункер.

Никой не може да каже колко точно цифров кеш е "подслонен" в хранилищата на Харо. Предположенията са, че става въпрос за Bitcoin за около  10 млрд. щ. долара - по груби сметки. Дори за пъстроцветния свят на криптовалутите скривалището е забележително, защото съхранява около 7% от световното предлагане на Bitcoin. Което означава, че Харо с крехката си възраст от само четири години има повече "депозити", отколкото  98% от грубо пресметното  5670 банки в Щатите. Но като попечител регулирането му е различно. Швейцарското поделение например е под надзора на  саморегулиращата се Асоциация за стандарти на финансовите услуги, чиито членове удостоверяват, че дейността му отговаря на наредбите срещу прането на мръсни пари. Харо обслужва клиентите си в САЩ чрез корпорация в Делауеър, която е регистрирана в мрежата за борба с финансовите престъпления към щатското министерство на финансите и е лицензирана в няколко щата.

Сред консултантите на охранителната фирма са бившият американски финансов министър Лари Съмърс, бившият главен изпълнителен директор на "Ситигруп"  Джон Рийд  и основателят на "Виза интърнешънъл"   Дий Хок  -  "представителство", което е жизненоважно за успеха на Харо. Компанията разчита и на собствени сили за привличането на институционални клиенти. Директорът й Тед Роджърс е избрал Пийтър Наджариан - ветеран в областта на търговските сделки с активи на развиващите се пазари от "Ю Би Ес груп" и "Роял бенк ъф Скотлънд груп", да наблюдава "зарибяването" на инвеститори. Между тях са  пенсионни фондове, частни банки, мениджъри на активи, фамилни офиси и хеджингови фондове. Сред милиардерите, подкрепящи Харо, са също  съоснователят на LinkedIn  Рейд Хофман  и бившият търговец от Уолстрийт Майк Новограц, който е в процес на създаване на собствена търговска банка с криптовалути.

В Харо  изваждането на Bitcoin от хранилището отнема близо два дни. Фирмата проверява самоличността на клиента и автентичността на искането му, преди да подпише ръчно транзакциите с частните ключове от множество местоположения на сейфове. Изисква се одобрение от три отделни бункера за оторизирането на която и да била операция. Компанията предлага на потребителите и възможност за покупка и продажба на Bitcoin и е създала първата дебитна карта за харчене на цифровите пари.

Първото правило за притежателите  на Bitcoin е да  съхраняват по  сигурен начин  частния ключ - код, който позволява да се харчат монетите. Ако крадци го разкрият, те могат да отнемат целия размер на инвестицията за секунди - без никаква надежда за възстановяването й. Поставянето на ключовете на устройство, свързано с интернет, е едновременно удобно и пагубно - хакерите без проблем могат да ги получат от разстояние. Най-популярната алтернатива се нарича "студено съхраняване" - поставяне на ключа в устройство офлайн, каквото е например флашката. Това също крие рискове - хакерите "залагат капани" на компютрите за достъп до този вид устройства веднага след като те се включат в мрежата. По-старомодните престъпници предпочитат кражбите от апартаменти и отвличанията. Което принуждава едри собственици на Bitcoin да крият самоличността си, да укрепват къщите си и да вземат уроци по самоотбрана.

Решението на Харо е да "заравя" устройствата за студено съхранение в планински райони и под слоеве от електронни защити.

Касарес е превърнал налагането на Bitcoin в мисия на живота си. Роден в овцеферма в един от далечните  райони на Аржентина - в Патагония, той неведнъж е понасял ударите на инфлацията в младостта си. Това го принудило да основе поредица от прохождащи фирми в сферата на финансовите технологии, които му донесли милиони, преди да се посвети на Bitcoin. За целта продал 75% от "Патагон" - латиноамерикански уебсайт за финансови услуги, за 529 млн. щ. долара през 2000-а, а 13 години по-късно и друг "новак" - "Лемън" - за 43 млн. долара. Дотогава вече бил едър собственик на любимата си цифрова монета. 

Мощният ценови ръст на Bitcoin през последните години провокирал раждането и на конкурентни криптовалути като Ethereum и Ripple, които вече имат пазарни оценки за милиарди долари. "Харо"  обаче  съхранява само Bitcoin, защото собственикът му вярва единствено в успеха на тези дигитални пари - догматизъм, отблъснал много клиенти, поискали от фирмата да пази конкурентни криптомонети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във