Банкеръ Weekly

Съдби

ВЕЛИКДЕНСКОТО ПРИСЪСТВИЕ НА ВИЛИ КЛААС

На 24 април Вили Клаас, бивш генерален секретар на НАТО, ще дирижира в столичната зала България Реквием от Джузепе Верди със Софийската филхармония, националния филхармоничен хор Светослав Обретенов и солистите Цветелина Малджанска (сопран), Бойко Цветанов (тенор), Александрина Милчева (мецосопран) и Никола Гюзелев (бас). Музикалните занимания на г-н Клаас не са новост за европейската културна общественост, познати са и у нас. А изпълнителите са сред най-добрите, с които разполагаме в момента. Милчева, Гюзелев и Цветанов са пели Реквиема на най-големите и престижни подиуми по света. Концертът, който се очертава да е основно културно събитие по Великденските празници, е първа голяма проява на новорегистрираната импресарска агенция Орфика.
Сред множеството шумно рекламиращи се агенции у нас, оглавявани било от бивши манекенки, било от настоящи кметове, Орфика наистина изглежда като първата професионална фирма с доказано отношение към музикалното изкуство. Тя се ръководи от оперния артист Бойко Цветанов и театралния режисьор Бойко Богданов, който също има музикално образование и реализации в оперния театър. Бойко Цветанов от десетилетия живее в Цюрих и пее по най-големите сцени на Европа и Америка, а г-н Богданов натрупа организационен и ръководен опит като директор на театър Сълза и смях в столицата. Концертното изпълнение на Реквием от Верди е първата инициатива на агенцията. По-интересна ще е следващата, за която разказваме накратко.
През декември ще бъде показана премиерно операта на Бойко Богданов Алгара, изградена по мотиви от драматичната пиеса на Георги Райчев Еленово царство. Предвижда се репетиционният процес да протече в Русе, а първият показ да стане в зала № 1 на НДК. След това новото произведение и сценичната му реализация ще бъдат представени през януари в театър Ла Моне, Брюксел, за да се превърнат в основен акцент на културните тържества по повод приемането на България в ЕС. За диригент е привлечен нашият сънародник Миша Дамев, швейцарски гражданин, който работи с прочутия маестро Жорж Претр в парижката Гранд опера и други големи оперни театри на Европа. Либретист на Алгара, автор на музиката и режисьор на постановката е Бой.ко Богданов. В момента той работи върху окончателната оркестрация на операта с разчет до лятото тя да бъде готова. В досието на проекта редица специалисти са дали много висока оценка на Алгара, подчертавайки факта, че от повече от две десетилетия у нас не е създавано толкова мащабно, българско по дух произведение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във