Банкеръ Weekly

Съдби

Великденският остров - най-усамотения в Тихия океан

Великденският остров (наричан още Рапа Нуи и Пасха) е островно владение на Чили в Тихия океан. Той се намира на 3600 км западно от Чили и 2075 км източно от островите Питкерн (британска задморска територия) и е едно от най-изолираните места в света. Островът е създаден от три вулкана: Поике, Рано Као и Теревака.

Първият европеец, който посещава това място, е холандският адмирал Якоб Рогевен (на нидерландски Jakob Roggeveen) на Великден на 5 април 1722 година. Това е причината островът да бъде наречен Великденски. Якоб Рогевен холандски пътешественик-изследовател, който е изпратен да намери Южния континент (Антарктида), но открива Великденския остров.

Когато пристигнал на острова, той заварил 2000-3000 души коренно население. По-късно посещения на Великденския остров правят и капитан Джеймс Кук, капитан Жан-Франсоа Лаперуз, както и моряци от първата руска околосветска експедиция (1803-1806 г.) ръководена от Иван Крузенщерн. През 1786 г. френският изследовател Жан-Франсоа Лаперуз посетил острова и направил първата цялостна карта.

На Великденския остров се намират т. нар. моаи – уникални причудливи каменни статуи. Те изобразяват монолитни човешки фигури и са с различни височини - от един до единадесет метра. Броят им е около 900. В каменна кариера на острова, в кратера на вулкана Рано Рараку, се намират много недовършени и съответно неизправени фигури, една от които е трябвало да бъде висока повече от 20 метра. Не е ясно кога точно, как и защо са били издигнати статуите, но видът на недовършените статуи говори за това, че производството им внезапно е било прекратено.

В кратера на най-големия вулкан на острова Рано Кау се намира Оронго - церемониално селище с 53 къщи от камъни без прозорци и врати, а само с един отвор за провиране. Казват, че като постоиш в някоя от тях 1-2 минути, очите ти започват да виждат в мрака, а изкачвайки се обратно нагоре, виждаш заровени моаи, като видимите от тях са около 395, а за броя на останалите се гадае.

Освен моаи друга мистерия на острова е т. нар. "Пъп на Света". Казват, че това е най-кръглият камък, носещ тайните на всемира, събиращ най-важните енергийни линии на Земята. Следващата мистерия са пещерите - те са под цялата повърхност на острова и човек може да броди из тях с месеци.

Предполага се, че Великденският остров е бил заселен между 300-1200 г. от полинезийци. В периода на най-голям разцвет на културата на Рапа Нуи (16-17 в.) вероятно там са живели 10 000-15 000 души. Те били обособени в два различни народа – "дългоухи" и "късоухи". Първите били по-многочислени и облагодетелствани, докато "късоухите" заемали подчинено положение. Смята се, че "късоухите" са организирали въстание, вследствие на което "дългоухите" били напълно избити. Постепенно, поради непрекъснатите войни и човешката дейност, която редуцирала и без това ограничените ресурси, културата на Рапа Нуи западнала, населението намаляло и се отдало на канибализъм и робовладелчески отношения.

През втората половина на 19 век голяма част от жителите на острова били пленени и натоварени на кораби като роби, за да работят на плантации в Перу. Това довело до временно ограничаване броя на населението на остров Рапа Нуи до само 111 човека през 1877-а. През 50-те години на 20 век знаменитият норвежки пътешественик Тур Хайердал посещава острова. Той развива теорията, че Великденският остров е бил заселен от жители на Древно Перу. Тази теория обаче е недоказана. Неговият екип извършва първите археологически разкопки. Те скоро откриват, че на Великденския остров някога е имало гора, докато тя не е била изсечена от обитателите на острова, които също така засадили тръстика и други южноамерикански растения.

Ханга Роа (първата дума на полинезийски, втората на испански Hanga Roa) е столица и единствен град на Великденския остров. Градът се намира в югозападната му част. В него живеят около 3300 души. В града има магазинчета, ресторанти, хотели и дори един супермаркет и аптека. С помощта на чилийското правителство вече се забелязват и интернет кафенета. Както повечето тихоокеански острови и тук има летище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във