Банкеръ Daily

Съдби

Вековната история на Техеран наднича от музеи и дворци

Поглед към техеран от околните хълмове
S 250 07cb8d71 0f22 4029 a922 440dc57a3271

София и Техеран ще се свържат с директна авиовръзка. Българските и иранските авиационни власти ще започнат преговори за изменение на действащата спогодба за въздушен транспорт и за бъдещата директна линия между двете страни. За това са се разбрали на проведената на 18 и 19 април в София Междуправителствената българо-иранска комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество. Съпредседател от българска страна бе министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Техеран е столица на Ислямска република Иран (от 1786 г.) и център на Техеранската провинция. Градът е най-големият в страната, един от най-големите в Азия и заема пето място по този показател в света. Заедно с това той е и политически, икономически, търговски, транспортен, финансов и културен център на Иран.

Съществуват няколко версии за произхода на името "Техеран". Според официалния сайт на града, названието му произлиза от "дъно" (тех) и остарялата форма за "склон" (ран). Така думата "Техеран" може да бъде разшифрована като техран - "подножие на планински склон", тоест "Техеран" - град в подножието на планински склон. Тази теория не е лишена от основание, тъй като Техеран действително е разположен на южния склон на планината Точал.

Според друга теория обаче името на Техеран идва от названието на партски град Тиран, намирал се недалеч от днешната столица на Иран. Самото име Тиран се превежда като "Обител на Тир" (бог на дъжда в зороастрийската митология). Недалеч от Тиран е съществувал и град с името Мехран - "Обител на Мехра" (бог на водата), който днес е жилищен район в покрайнините на Техеран. В далечно минало тези два града стават част от град Рей, който днес е предградие на Техеран.

Според трета теория Техеран означава "топло място", в противоположност на "студеното място" Шемиран - район в северната част на днешния град.

Техеран е разположен в северната част на страната - на южния склон на планинската верига Елбрус и на около 90 км южно от брега на Каспийско море. Планината се явява  естествена климатична и екологична бариера, отделяща Каспийската падина от иранското плато. Най-високият й връх е угасналият вулкан Дамаванд (5 670 м).

Техеран се простира на около 40-50 км в посока запад-изток. Северната част на града (Шемиран) е разположена на 2000 м надморска височина, а южните предградия Рей и Султанабад са в непосредствена близост до пустинята Дащ е Кявир.

Заедно с предградията си, населението на Техеран наброява над 13 млн. души. През XX век градът е обект на масови миграции от цялата страна, поради което се отличава с голямо етническо, религиозно и езиково разнообразие. Населението на Техеран е толкова разнообразно, че смесването на множество езици и диалекти са довели до появата на техерански диалект на персийския език, който се налага в цялата страна. Вторият по говоримост език е азербайджанският.

Общо 96% от населението на Техеран са шиити. Срещат се и християни, които са последователи главно на Арменската апостолическа църква, Руската православна църква и асирийската църква. След Ислямската революция от 1979 година броят им силно намалява. В Техеран има еврейска общност, както и 18 синагоги и множество училища и библиотеки. В иранската столица има представители и на множество други религиозни общности. Поради това отличителна черта на града са множеството джамии, църкви и зороастрийски храмове с културно-историческо значение.

Техеран се състои от стара част, реконструирана през 1870-1872 г., и нова част, чието строителство започва през 40-те години на ХХ век. Новата част на града се разпростира в северна посока. Там живее най-богатата част от населението на града. В централната част на Техеран са разположени държавните институции, банките и офисите, а в по-слабо заселените южни и западни райони - промишлените предприятия.

Техеран е икономическия център на Иран. Около 30% от работещите в публичния сектор на Иран и 45% от големите промишлени предприятия са разположени в тук. Другата част от работещите са заети в сферата на търговията и транспорта. Повече от 50% от електрониката и текстила на Иран се произвеждат в Техеран. Също така са развити химическата промишленост, автомобилостроенето, производството на цимент и захар. Водещо място заема и производството на килими и мебели. В южната част на града е разположена и петролна рафинерия.

В Техеран има четири летища, от които две са международни - "Мехрабад" и "Имам Хомейни".

В Техеран има фондова борса, открита през 1968 г., но прекратила дейността си след Ислямската революция, и отново възобновява работата си през 1989-а. Техеранската фондова борса е държавно нетърговско обединение.

Кулата Азади (Свобода) е един от символите на иранската столица. Тя е открита през 1973 година по случай 2500-годишнината на Персийската империя

През 1943 г., в Техеран се е провела международната конференция на главите на правителствата на трите основни държави от антихитлеристката коалиция - СССР, САЩ и Великобритания, на която са определени примерни срокове за откриването на втори фронт. На конференцията са дадени и гаранции за независимостта и териториалната цялост на Иран след края на войната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във