Банкеръ Weekly

Съдби

Вечно закъсняващият Путин

Изглежда, че Владимир Путин стриктно се придържа към поговорката "По-добре късно, отколкото никога", пише The Independent. Руският президент се е прочул с това, че принуждава други световни лидери да го чакат. Дори кралски особи и папата не са в състояние на накарат кремълския шеф да спазва строгите графици.

Най-дълго се е наложило да го чакат германският канцлер Ангела Меркел (4 часа и 15 минути през 2014-а) и Виктор Янукович (4 часа през 2012-а). Ръководители на Япония, Монголия и Израел са се срещали с Путин след тричасово закъснение. Дори папа Франциск е трябвало да го чака около час. Впрочем това е единственият случай, когато пресслужбата на руския президент е излязла с обяснение за причините, посочвайки продължилата по-дълго от предвиденото предишна среща и състоянието на италианския транспорт. За аудиенцията с  Елизабет Втора руският държавен глава е закъснял с почти 15 минути (което си е заявка за Книгата на рекордите на Гинес), а монарсите на Испания и Швеция са го чакали още по-дълго.

Някои си обясняват разтакаването на Путин преди срещи с важни личности като психологическа маневра. Още повече че той идва винаги навреме за пресконференции и телевизионни интервюта. Други казват, че принуждавайки останалите лидери да го чакат, Владимир Путин демонстрира авторитета си на световната арена. А онези, които му симпатизират най-много, предполагат, че президентът закъснява често, защото обича да проверява и препроверява фактите преди разговорите на високо равнище. Всичко обаче може би е въпрос на характер, ако съдим по мемоарите на бившата му съпруга Людмила Путина за първите им виждания: "Срещите са нещо специално - отбелязва тя. - Аз никога не закъснявах на тях, а Владимир Владимирович - постоянно. Половин час - беше в реда на нещата".

Иначе в Русия закъсненията на Путин не учудват никого. Министри, артисти и журналисти... - всички чакат търпеливо, повтаряйки си народната мъдрост "Началството никога не закъснява, то е възпрепятствано".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във