Банкеръ Daily

Съдби

Вече 110 г. светът е в плен на магията "Ролс-Ройс"

На 15 март през 1906 г. е регистрирана анлийската фирма "Ролс-Ройс" (Rolls-Royce Motor Cars Ltd.), подразделение на BMW AG, специализирана в производството на автомобили от клас лукс с марката Rolls-Royce. Първият модел е създаден през 1904 г. и е в промишлено производство от 1906-а.

Автомобилите с марката Rolls-Royce са произвеждани от три последователно създадени компании. Първата е Rolls-Royce Limited (1906-1973 г.). Следващата е Rolls-Rowce Motors (1973-2003 г.), като от 1980 до 1980 г. собственик на тази фирма е британската Vickers, след което Rolls-Royce Motors става дъщерна фирма на Volkswagen и от 2003 г. е преименувана на Bentley Motors Limited. От 2003 г. името й е Rolls-Royse Motor Cars - фирмата е образувана като дъщерна на BMW, която печели правото да произвежда автомобили с марката Rolls-Royce и да ползва логото на луксозния автомобил, докато Volkswagen продължава производството на Bentley.

В 1931 г. Rolls-Royce Ltd. придобива чрез изкупуване конкурентната фирма Bentley, която не могла да се справи с "Голямата депресия". От тогава до 2002 г. автомобилите Rolls-Royce и Bentley са много често еднакви, с изключение на радиаторната решетка и някои дребни детайли.

Автомобилите Rolls-Royce са едни от най-скъпите автомобили в света и в масовата култура се свързват с богати и преуспели личности. Голяма част от екземплярите са специална поръчка, целяща придобиването на автомобил с максимален лукс в купето и престиж.

Освен на лукс, името Rolls-Royce също е символ на качество и надеждност. Точно затова, с малки изключения, фирмата отбягва да продава лицензи на разни производители, защото се опасява, че качеството и надеждността на даденото изделие ще спаднат и така ще пострада нейното реноме.

Автомобилите Rolls-Royce са популярни и с емблематичната си статуетка, наречена Spiri of Ecstasy ("Духът на екстаза"), монтирана върху предния капак на автомобила.

Сър Фредерик Хенри Ройс (Sir Frederick Henry Royce) е един от първите производители на автомобили, съосновател на "Ролс-Ройс". Недоволен от качеството на автомобилите, които притежава, Хенри Ройс решава да произведе и свой собствен автомобил и през 1904 г. сглобява такъв в работилницата си. Той прави още два автомобила, които носят неговото име.

През май същата година се среща с Чарлз Ролс, дилър на вносни автомобили в Лондон. На 23 декември Ролс и Ройс подписват договор, по силата на който Ролс ще продава всички автомобили, които Ройс успее да произведе, а колите ще се търгуват под името "Ролс-Ройс". Ролс започва да конструира дву-, три-, четири- и шестцилиндрови двигатели с мощност съответно 10, 15, 20 и 30 конски сили.

Първият модел на "Ролс-Ройс" е представен на автомобилния салон в Париж през декември 1904 година. Специалистите определят автомобила като изпълнен с високо качество и оборудван с най-висока за времето си техника. Партньорството между Хенри Ройс и Чарлз Ролс е формализирано две години по-късно, когато е основана фирмата Rolls-Royce Limited и започва промишленото производство на автомобили. Ройс осигурява техническото ноу-хау, а Ролс - паричните средства и находчивостта в бизнеса.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във