Банкеръ Weekly

Съдби

ВАСИЛ БОЖКОВ ИЗГРАЖДА ЛАБИРИНТИ, НА КОИТО САМО ТОЙ ЗНАЕ ВХОДА И ИЗХОДА

Златните медали, които донесоха от олимпиадата в Сидни стрелците Таню Киряков и Мария Гроздева, съвсем естествено бяха оценени и като актив на президента на стрелкови клуб Нове и на Българската федерация по спортна стрелба Васил Божков. Но благодетелят на най-успешния спорт у нас не даде външен израз на радостта си от двата златни медала, които спечелиха неговите подопечни. Веднага след края на игрите обаче двукратният олимпийски шампион Киряков бе назначен за старши треньор на националния отбор, а любимката на Божков Весела Лечева бе утешена за неуспеха си в Сидни с престижната длъжност генерален секретар на федерацията по стрелба.


Стрелковият клуб Нове бе начинът Божков да даде дължимото на страстта си към оръжията - една тайна, която и най-близките му не обсъждат. Създаде си клуб, събра най-силните около себе си (твърди се, че там често тренира и ексвътрешният министър Бонев), а чрез шефското място във федерацията получи възможност да определя политиката в този спорт.


Връзката на шефа на Нове холдинг със спорта е отколешна, но в нея няма и грам романтика. През февруари 1994 г. Васил Божков заедно с бившия футболист на ЦСКА Лъчезар Танев и с Наско Сираков регистрира Танев, Сираков и Ко ООД за реклама и спортен мениджмънт. През лятото на същата година тръгна новината, че Божков ще финансира ФК Левски. Двамата с Кеворк Кеворкян обаче искали парите от трансферите да се въртят в бизнес - в това ги обвини тогавашния президент на сините Лафчис. Отборът е в критичен момент и аз ще помогна, но съм човек на бизнеса и знам цената на парите - бе отговорът на Божков. - Лафчис си е изживял времето. В резултат Божков бе обявен за нелегитимен в УС на Левски. Държавен вестник отбелязва, че от 30 май 2000 г. Божков и Сираков официално са се развели със съдружника си Танев.


Този, който сега дава

парите на ПФК ЦСКА АД

е убеден левскар, твърдят някои от червения лагер. Хора от екипа му пък смятат, че Васил Божков се е обвързал с ЦСКА заради икономически интерес - хотелите и базата. Има и трета версия - че той оправя сметките на Илия Павлов, след като през 1998 г. последният направи жест и погълна банката на Божков (БТИБ), която той така и не искаше да продаде. Ако питате потърпевшия, ще каже, че и трите твърдения са пълна глупост. Но обикновено той така си говори.


От инвестициите си в ЦСКА Божков си възвърна част от първоначалните вложения - за над 300 000 г. марки, направени за реконструкция на стадиона в Борисовата градина и за оборудването на възстановителния блок на Панчарево. Новият бос на червените успешно продаде Милен Петков на гръцкия АЕК, Димитър Бербатов на Байер (Леверкузен) и Красимир Чомаков на италианския Лече. Иначе въпросът с базата засега не се урежда в негова полза. Може би затова Божков изпрати президента на червените Любо Пенев да преговаря с военния министър Бойко Ноев за съдбата на стадион Българска армия и на базите Панчарево и Червено знаме. В спортните среди пък се питат: защо шефът на Нове холдинг, който е и председател на надзорния съвет на ПФК ЦСКА АД, не води лично преговорите? Дали този ход не е продиктуван и от причини, различни от икономическите?


След продължително затишие през последните месеци името на Васил Божков отново се появи в публичното пространство благодарение на сделката, с която Йорсет Холдингс България ЕООД изкупи на търг активите на

фалиралата Първа частна банка

(ПЧБ), прецаквайки финансовото министерство. Заемът, с който фирмата плати за фалиралата банка, бе гарантиран от Занзи Холдинг - офшорка, която е акционер в много от фирмите, контролирани от Божков. Освен това след покупката на ПЧБ от Йорсет Холдингс България един от управителите на холдинга стана Антони Наумов. Той мениджира много от фирмите на Васил Божков, между които регистрираната у нас Нове турс Интернешенъл АД и кипърската Занзи Холдинг. Появата на Наумов в ПЧБ ясно показа кой ще дърпа конците след продажбата й. Междувременно Йорсет Холдингс България смени собственика си - всичките дялове на дружеството са прехвърлени на регистрираната в Люксембург фирма Вато интернасионал С. А.. Антони Наумов обаче остана да управлява, което показа, че Божков е един от истинските собственици на холдинга. Според негови близки той дълго време е планирал операцията за покупката на ПЧБ. Но такъв си е характерът на Божков - да изгражда лабиринти, на които само той знае входа и изхода. Очевидно освен математическо образование и пари той разполага и с достатъчно информация. А така битките се печелят по-лесно.


Васил Божков е роден през 1956 г. във Велинград. Живее в София от 1978 година. Завършил е Националната математическа гимназия, а след доста продължително следване - през 1990 г., и математика в СУ Кл. Охридски. Не е осъждан. Не пие. Демонстрира патриархална привързаност към семейството - към съпругата си Мая и сина си Антон. Преди години, след като се заговори за мераците му да става вице на ФК Левски, Томас Лафчис го нарече комарджия и чейнджаджия.


Васил Божков е от хората, които стартират бизнеса си на известната още преди началото на промените у нас

сладкарница Магура

От магураджийско време, казват, били връзките му с царя на пластмасите Стефан Михайлов (Шушо). Познавайки нрава на Божков, множество кримиветерани и до днес таели страх, респект и уважение към личността му. Пък и не само те. Под сурдинка се коментира близостта му с лидера на КТ Подкрепа д-р Тренчев. Казват, че в края на 1994-а Васил Божков се сближил много със ексвъншния министър Стоян Ганев. Може би това обяснява защо след като в края на следващата - 1995 г., Ганев доведе в България делегация от американски евреи и учреди клон на американо-източноевропейски бизнесфорум, в структурата влезе и Нове холдинг, а неин шеф стана Божков.


Своя първи милион направил още в началото на демократичните промени през 1990 година. Тогава търговията се въртеше лесно: купуваш-продаваш - оборот да става. Милиони падат от разликите в цените и във валутните курсове. Първото обменно бюро на Божков е на партера в ЦУМ. Много оживено място. Но началото на пазарната му кариера след 1989-а мнозина свързват предимно с охранителния бизнес.


Самият Божков винаги се е дистанцирал в изявленията си от силовите групировки. Преди пет години той обясни тяхната психология така: Тези, които минаваха за едър капитал, вече са пред колапс, някои изчезнаха от икономическата сцена. Виждате какво става: идва правителство на власт - дотира и напомпва групировка, пада правителството - изчезва и групировката.


Огромната си популярност Васил Божков придоби по времето на кабинета Беров - след учредяването на Конфедерацията на едрите индустриалци - Г-13, през пролетта на 1994 година. През май следващата година Божков я напусна, заявявайки демонстративно, че Г-13 е започнала да се идентифицира с Мултигруп, а той не искал да бъде в МУЛТИ. Нямал, разбира се, нищо лично срещу Илия Павлов. Ще припомним обаче, че, въпреки медийните постановки, пътищата на двамата се пресичат нееднократно в миналото - от Българско видео, през хазартния бизнес, до вливането на Божковата банка (БТИБ) в Павловата - Кредитна банка, а и сега в ЦСКА.

Посегателствата срещу Васил Божков

На 3 юли 1994 г. на връщане от велинградската станция на МС черният мерцедес на Божков, който пътува със съпругата си Мая и 10-годишния си тогава син Антон, е взривен дистанционно в движение. След инцидента, при който семейството оцелява по чудо, Божков си наема сигурна охрана, главно от бивши барети. На 12 септември същата година новият му Мерцедес - този път сребрист, претърпя злополука, и то на бул. Черни връх (между хотел Кемпински-Зографски и Хемус в кв. Лозенец) в София.


В средата на януари на следващата година (1995 г.) в конфликт с гардовете на Живко Томов - Фашиста, бизнесменът Божков стрелял в тавана на хотела му в Мелник, заради което срещу него бе заведено дело в Благоевградския окръжен съд. Версията на Божков тогава бе, че пътувал за Гърция, но делова среща го отклонила и бил нападнат. След случката шегобийци нарекоха Божков - Васко Антифашиста.


През ум не ми минава да се поддавам на натиск. Човек веднъж поддаде ли се, ще го направи и втори път. Няма да допусна това да се случи с мен - реагира Божков тогава.

Раждането на империята Божков

може да се проследи по течението на Държавен вестник. Струва си да се отбележи, че това е единственото периодично издание, което е на истинска почит при него.


Първата фирма на бизнесмена - СЛВ, е регистрирана още през 1991 година. Тя е абревиатура от три имена - Стефан, Людмил, Васил. През 1991 г. се ражда и империята Нове АД. Предметът на дейност на това дружество включва производство и реализация на стоки в областта на леката и хранително-вкусовата промишленост, борсови операции, посредничество, комисионерство и лизингови сделки.


Година по-късно, през 1992-а, на бял свят се появява и финансова къща Нове, лицензирана по същото време от БНБ.


ФК Нове е сред основните акционери на учредения в началото на 1994 г. социалноосигурителен фонд Сила, заедно с ЧПБ Тексим, младежкия клуб Ялта и седем национални синдикални организации. А Васил Божков е избран за председател на директорския борд. След лицензирането на пенсионноосигурителните компании през 2000 г. името на Божков не фигурира във вече българо-чешката компания Нютон-Сила.


Към прерасналата във фирма майка на 31.01.1997 г. Нове холдинг гравитират и дружествата Герлах (за митнически услуги), Вибротех ООД (инженерингови проекти, трансфер на ноу-хау и др.), Агровил (търговия на международни стокови борси и инвестиционни проекти) и много други.


Макар че никога не би го признал, очевидно по подобие на Илия Павлов и Божков се опитва да си изгради империя от структури във всички доходоносни отрасли - търговия, финанси, застраховане, хазарт, спорт, медии и реклама и т.н. Едно от най-новите му бизнестворения от средата на тази година е Б.Л.Лизинг ООД, в която са събрани доста разнородни интереси. Най-фрапантното му оттегляне пък е от Еврофутбол (обнародвано в ДВ на 8 септември 2000 г.). На негово място там влиза Елена Динева, която е съдружник на Божков в други три дружества, две от които залагащи на реклама - Далет ООД, Интернюз 98, както и Нове сервиз ООД.


Ако се вярва на българския съдебен регистър, Васил Божков контролира 48 търговски дружества, в повечето от които е и съдружник. За броя на чуждестранните и офшорни компании, в които присъства, може само да се гадае. На капитализма това му е доброто - структурите, които печелят, ги оставяш да се развиват. Тези, които губят, ги закриваш. Човек трябва да внимава - изповядва философията на успеха си бизнесменът. Така и прави. Без сантименти. Може би затова - привидно или не, Божков се е оттеглил от управлението на други осемнадесет фирми и е бил ликвидатор само на едно дружество - СД Апис-ИБС Стоянов и сие. Най-ревностната придобивка на Божков през годините е БТИБ, която той загуби, защото реши на натрие носа на един от шефовете й - Огнян Енчев. Застрахователната компания Бул инс пък поне привидно е извън обсега му, след като Божков отстрани от нея заместник-министър на правосъдието по времето на Филип Димитров - Павлин Неделчев, и назначи на негово място ексшефа на Българска външнотърговска банка от 90-те години - Веселин Ранков. Въпреки десетките съдружници на Божков, Държавен вестник сочи, че най-верните от тях са Стойне Манолов, Пламен Манов, Александър Тумпаров и Борис Бекяров, следвали го неотклонно в начинанията му през последните десетина години.


Васил Божков живее в огромна, строго охранявана, къща в полите на Витоша, приютила и семейството му. В свой стил той и досега залага на голия реализъм - мястото му в днешния елит да е все още в сянка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във