Банкеръ Weekly

Съдби

ВАРНА ОТНОВО Е СВЕТОВНА СТОЛИЦА НА БАЛЕТА

От 15 юли в продължение на две седмици в Летния театър на Варна се провежда 22-я международен балетен конкурс - първия и вече най-стар в света. Тази година интересът към него е особено голям, което личи от списъка на участващите 181 млади балетисти от 32 страни, разделени в двете възрастови групи. Създава се усещане, че Балетната олимпиада, както наричат варненския конкурс, е на път да си върне предишната популярност и авторитет, независимо от силната конкуренция на по-късно появилите се подобни състезания в Москва (1969), Осака (1976), Хелзинки и Париж (1984), Джаксън в САЩ (1987) и др.
Балетната олимпиада, сегмент от летните културни празници Варненско лято (с вече 80-годишна история), е една от много малкото домакински прояви у нас, преодолели неудобствата и отрицанията на прехода от тоталитаризъм към демокрация и съхранили високия си художествен ръст. Тя е втората инициатива на някогашния заместник-министър на културата Иван Башев след международния конкурс за млади оперни певци (1961), който обаче преди месец окончателно се сви до нищожен и незабележим провинциален мащаб. Варненският конкурс не позволи това да се случи, въпреки многото трудности и препятствия, които трябваше да преодолява. Основният препъникамък, финансовата подкрепа, се отстраняваше чрез набиране на средства от добре оценилите събитието източници - френските парфюмерийни фирми Шанел, Герлен и Нина Ричи, поддържали изцяло състезанието от 1989 до 2001 г. с вноски от по няколко десетки хиляди щ. долара. Много силна подкрепа приживе даваше и митологизираната японска милионерка Масако Оя, а таванът на даренията й удари в сумата от 200 хил. лева. За сравнение - днес Министерството на културата отпуска по 5 хил. лева! Интересът на реномираните френски компании за луксозни стоки и модни аксесоари бе пренасочен към България не само заради авторитета на балетния конкурс, но и поради закриването на състезанието в Париж в навечерието на Милениума.
Председател на журито тази година отново е прочутият руски хореограф Юрий Григорович, завърнал се след поредица от домашни неблагополучия от художествен, но и от чисто политически характер. Негов заместник е също така прочутата балерина Наталия Макарова, избягала през 1970 г. от Съветския съюз във Великобритания, а сетне преместила се в САЩ. По това време тя е в разцвета на своята танцова кариера и е сред най-блестящите звезди на световния балетен небосклон. И друго подобно име, чието споменаване бе табу по време на тоталитаризма, е записано в аналите на балетния конкурс - беглецът Михаил Баришников, лауреат от Варна и е легенда за абсолютно всички съветски и постсъветски състезатели от следващите конкурси. Нека припомним, че на първото състезание през 1964-а председател на журито бе знаменитата Галина Уланова.
От казаното може би се налага впечатлението за доминиращо влияние на някогашното съветско и днешно руско присъствие, което е и вярно, и не съвсем. Дългогодишно е присъствието на знаменитата кубинска балерина Алисия Алонсо, помни се появата на френския хореограф Серж Лифар, солиден е приносът на английския теоретик и балетен критик Арнолд Хаскел и на още доста дейци, намерили във Варна липсващото звено от световната балетна практика. Да не говорим за имената на лауреатите, много от които по-късно станаха водещи артисти в цял свят: единственият носител на Гран при Владимир Василиев, прекрасната солистка на Гранд опера в Париж Силви Гилем, кубинският премиер танцьор Фернандо Бухонес, споменатият вече Миша Баришников, французинът Патрик Дюпон и много други. От доста време балетният конкурс се провежда през година, а в състезателната пауза обикновено се организираха международни семинари по теми от миналото, настоящето и бъдещето на балетното изкуство, разширило до непознати размери своята естетика и техники. Слава Богу, че разумът надделя и разрушителните стихии, завихрили се в България, не поразиха окончателно конкурса. Вчера и днес той се радва на покровителството на първите дами на страната, а освен това е и под егидата на специализираните институти към ЮНЕСКО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във