Банкеръ Daily

Съдби

Ванкувър – градът на етническото разнообразие

От години се говори за Ванкувър като за едно от най-добрите места за живеене, а през 2014-а даже е в тройката на тези световни градове. Ванкувър (на английски Vancouver) е град в провинция Британска Колумбия (на английски: British Columbia) - най-западната на територията на Канада с население от 4 310 452 жители и обща площ от 944 735 кв. километра. Столицата ѝ е Виктория.

Ванкувър е най-големият град в западната част на страната и трети по този показател в Канада. Населението му е приблизително 611 000 души. Ако се смятат всички предградия (над 20), които влизат в агломерацията Голям Ванкувър (Metro Vancouver), броят надминава 2 милиона жители.
През 1870 г. селището е набелязано за благоустрояване и прекръстено на Гранвил, в чест на тогавашния британски министър на колониите. Едва през 1886 г. то става Ванкувър, увековечавайки името на изследователя и офицер от английския флот Джордж Ванкувър (1757–1798 г.), който първи картографира брега.

Ванкувър е вторият канадски град след Калгари, който е бил домакин на Зимна олимпиада – през 2010 година.

Често се прави грешка, считайки че градът се намира на близкия остров Ванкувър. Двата географски обекта са кръстени така в чест на британския морски капитан Джордж Ванкувър (George Vancouver), който е изследвал района. Пътешественикът изследовател и капитан от Кралския военноморски флот на Великобритания е известен преди всичко с обиколките на западното крайбрежие на Северна Америка - канадската провинция Британска Колумбия, американските щати Аляска, Вашингтон, Орегон, Хавайските острови и югозападното крайбрежие на Австралия.

Климатът на Ванкувър е един от най-меките в Канада. Средната температура е 3º C през януари и 18º C през юли.

Градът е голям индустриален център, разположен на мястото на вливането на река Фрейзър в Тихия океан. Тя е най-голямата изцяло канадска река (с изключение на реките Колумбия и Юкон, която текат и през САЩ), вливаща се в Тихия океан.

Пристанището на Ванкувър е най-голямото в страната с обработени над 77 милиона тона товари и над 910 000 преминали пътници. То е неразделна част от града, в което акустират лодки, увеселителни яхти и круизни кораби. Над всичко това пък се извисява небостъргачът "Харбър Сентър", със своята кръгла площадка за наблюдения на 130 м височина, до която се стига с външен стъклен асансьор. Оттам се открива панорамна гледка към града и заобикалящите го води и острови. В далечината пък се вижда обвитото в облаци било на планината Норт Шор.

Дърводобивната и обработваща промишленост и минната индустрия са другите два стълба на местната икономика.

Живописната природа на града и околностите привличат и много туристи. Планините, океанът и горите, заобикалящи града, са привлекателно място за посетители от цял свят. Заниманията на открито са неразделна част от живота с многобройните пешеходни и велосипедни алеи, градски плажове, яхтени пристанища и съоръжения за зимни спортове.

Ванкувър е главен център на канадската филмова индустрия.

В този крайбрежен тихоокеански град живеят хора от всички краища на света и най-много от Азия. Почти 40% от жителите му не са родени тук, а китайският квартал е третият по големина в Северна Америка. Пъстроцветността на всеки от районите на Ванкувър са в ярък контраст с административния център, заслужил прякора "Град от стъкло".

Facebook logo
Бъдете с нас и във