Банкеръ Weekly

Съдби

ВАНЯ ВАСИЛЕВА УМЕЕ ДА РЪКОВОДИ МЪЖЕ И ОБИЧА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА

Обикновено жените не обичат да говорят за възрастта си и не приемат рождените си дни като еуфоричен повод за празнуване. Главният изпълнителен директор на Общинска банка Ваня Василева е просто изключение от правилото. Тя с усмивка уточнява, че за нея април е месец на празници. През първата му седмица е поставено началото на финансовата институция, с която е свързала съдбата и кариерата си през последните пет години, а на 13 април е рожденият ден на банкерката.
Въпреки че е завършила Софийската математическа гимназия, в университета любовта към числата остава на заден план. Ваня Василева учи право и днес е на мнение, че за един банкер е полезно да започне с точни науки и след това да ги съчетае с юридически. През цялото следване оценките й са повече от добри.
Беше важно да се уча и да взимам изпитите с отличен, защото това ми гарантираше стипендия - спомня си банкерката. - Останах без баща малко преди да завърша училище и се опитвах да помагам с каквото мога на майка.
Като пълна отличничка получава правото да избере мястото на първата си работа. В този пункт нейните близки се разделят на две. Едните я убеждават да постъпи в някоя външнотърговска фирма, другите - да стане юрисконсулт в банка. Избира второто и от първи юни 1974 г. е в правния отдел на Софийския градски клон на БНБ.
Постъпих при Димитър Ананиев, който сега е началник на дирекция Правна на БНБ - връща се към миналото Василева. - Двамата бяхме подчинени на д-р Константин Попов, началник отдел Правен в ЦУ на БНБ. Ананиев и Попов ми връчиха правилниците за дейността на банката и ме представиха на хората от комисията по капитално строителство, чиято дейност трябваше да консултирам. В кръга на шегата - просто заспивах над документите, защото нищо не разбирах от съдържанието им. Хората в комисията постоянно си говореха на професионален жаргон, с условни термини, които също невинаги разбирах. Изкарах така два месеца и поисках среща с д-р Попов.
На нея младата юристка признала на шефа си, че авантюрата й да работи в банка върви към пълен провал. Той обаче я успокоил с думите, че се намира на точното място, а познанията й в правната материя я правят много ценна. Така с практическото й обучение се заема прекият й началник Димитър Ананиев. Днес Ваня Василева му е изключително благодарна за голямата взискателност, с която той се отнасял към новобранката. Сегашният главен юрист на БНБ започнал да я товари с правни казуси от ежедневието на институцията. От нея очаквал самостоятелен анализ на ситуацията и предложение за решаването на проблема. По първата задача, върху която работила, Ананиев я връща за доизпипване ни повече, ни по-малко от 11 пъти. Първите пет пъти предложенията ми не решаваха въпроса въобще, а за следващите шест Ананиев искаше прецизиране на детайлите. - Работих цели нощи със стиснати зъби. Упоритостта и прословутият инат на зодия Овен ми помогна да не се откажа, спомня си Ваня Василева. Междувременно получава и първото си дело, което банката води пред Върховния съд. Реших, че на живот и смърт трябва да докажа качествата си и непрекъснато мислех как да се справя със задачите си.
През 70-те години Василева е сред малкото жени в банковия сектор. Оттогава до днес тя изгражда навиците си да работи и да ръководи съвсем спокойно изцяло мъжки екипи. В отношенията си с хората аз съм по-мъжки тип - признава тя. - Никога не забравям обаче, че мъжете са нежни създания, които обичат да бъдат жалени, а успоредно с това непрекъснато да им се напомня колко са силни, велики и големи професионалисти.
Василева работи година и половина като юрисконсулт на Софийски градски клон на БНБ, след което прекият й шеф Димитър Ананиев е преместен за началник в централното управление на мястото на пенсиониралия се Константин Попов. Отракалата се вече ученичка отново е поканена в неговия екип. След още половин година Ананиев я предлага за главен юрисконсулт на централното управление на БНБ, въпреки че й липсват осем години трудов стаж, за да отговаря на изискванията за тази длъжност. Изведнъж нейни подчинени стават и много по-възрастни юристи. Затова и до днес не е забравила вълнението, което съпътства началото на банковата й кариера.
Василева е главен юрист на централното управление на БНБ цели 15 години, до края на 1991 година. Мисля, че успяхме да направим добър екип - слага чертата тя десет години по-късно. - Аз не съм конфликтна личност, независимо че обичам прямотата и казвам нещата, както ги виждам - право в очите. Така е за предпочитане и помага на работата. Може би заради това съм засегнала някого, но никога не съм го направила с умисъл. Случвало се е заради момента. После винаги съм съжалявала за някои по-остри думи.
В крайна сметка кариерата в Централната банка прави от Ваня Василева това, което първият й началник Попов й пожелал - да бъде 50% юрист и 50% икономист. През януари 1992 г. Василева все пак напуска БНБ и става главен юрисконсулт на новосъздадената Пощенска банка. Също както преди близо 20 години в БНБ, и там кариерата й тръгва бързо нагоре. Шест месеца по-късно вече е изпълнителен директор в екип с Владимир Владимиров. Двамата са заедно до началото на 1996 година. Тогава бях освободена от поста, после спечелих един конкурс в Българска инвестиционна банка за ръководител на отдел Кредитиране и в продължение на два месеца се подготвях да почна работа там - разказва тя. - На втория месец ми се обади Стефан Софиянски. Той ме познаваше от Пощенска банка, където беше председател на съвета на директорите, а аз бях изпълнителен директор. Искаше да оглавя току-що създадената Софийска общинска банка, в която Столична община притежаваше 98 процента.
На 4 април 1996 г. излиза съдебната регистрация на Общинска банка, а на 8-и Ваня Василева и другият изпълнителен директор Васил Василев получават ключовете от първия етаж на сграда на улица Врабча, където и досега се намира централното управление на кредитната институция. В ремонтираните празни помещения общината изпратила две бюра и два стола за първите двама служители. От кметството обявяват, че след внасянето на уставния капитал Общинска банка не е ползвала никакви други протекции от основния си акционер. Инструкциите били двамата й началници с еднакви фамилии бързо да започнат работа и сами да осигурят средства... дори и за първите си заплати. В началото на април 1996-а Василева и колегата й разнасят документи из съдилищата и извършват дилърски сделки в коридора на етажа. В обедните почивки пък обикалят магазините, за да купуват обзавеждане за офисите. След работа чистят помещенията. Въобще, начало като в приказка.
На края на първия месец вече бяхме осигурили фонд за заплата на шофьор - припомня си с усмивка Ваня Василева. - Обадихме се на една фирма за коли под наем и сключихме договор за автомобил и шофьор. На другия ден дойде едно момче в идеален костюм, готов да работи в банка. А наоколо празни стаи и само двама човека в тях. Ние му обясняваме, че се намира в офиса на Софийска общинска банка, но го видях, че ни гледа с недоверие. По това време вестниците вече бяха пълни с информация за пирамиди и фалити. На лицето му се четеше, че ни смята за някакви тъмни субекти. На уречената дата платихме на фирмата и на него и той за пръв път се осмели да ни попита с какво точно се занимаваме. До началото на септември банката вече имаше счетоводители, експерти и т.н. Открихме и клон за работа с клиенти. За изминалите пет години тя стана една от стабилните финансови институции в страната и това не е единствено моя оценка.
Главната изпълнителна директорка изтъква заслугите за успехите на Общинска банка както на управителния и надзорния й съвет, така и на редовите й служители. Благодарение на усилията на всички успяхме да намерим своето място, да предизвикаме преразпределение на пазара и да оцелеем в трудното време, в което тръгнахме, подчертава тя. Като израз на свършеното от нея в Общинска банка приема факта, че през миналата година с пълно единодушие е избрана за втори мандат като заместник-председател на УС на Асоциацията на търговските банки.
Василева признава, че обича предизвикателствата и не страда по миналото. С удоволствие започва нови проекти, а неизвестността я зарежда с енергия. Знае, че рано или късно ще се реши да започне своя самостоятелна практика на банков консултант или експерт по банково право. Желанието й е да изпита тръпката на индивидуалната професионална изява. Но усилията й днес са изцяло подчинени на успеха на Общинска банка.
Иначе определя себе си като амбициозна, но не кариеристка. Не харесва рутината в работата: Понякога усещам как се тормозя от обстоятелството, че ще правя нещо, което вече съм правила, че ще отговарям машинално на въпрос, на който съм отговаряла.
Шефката на Общинска банка често търпи обвиненията на семейството си, че е загърбила неговите проблеми и домакинството. Никога през живота си не е заставала пред печката, защото смята това време за загубено. С годините съпругът й Петър се е превърнал в истински кулинарен виртуоз. Няма друг шанс да хапне нещо вкусно - смее се тя. - Но съм спокойна, защото още преди да се оженим му казах, че нито мога да готвя, нито имам намерения да се уча. Поех пазаруването и така сме вече близо 30 години.
Ако има два поредни почивни дни - събота и неделя, Ваня Василева още от сряда започва да мисли как да протекат те. Роднините ми казват, че и отпуските са ми разграфени. Аз обаче трябва да знам всичко - какво ще правя, защо, с кого и в колко.
Със съпруга си се запознава в юридическия факултет на университета. Сега той е висш съдебен магистрат и двамата отдавна се постигнали съгласие да не се намесват в правната сфера на другия - тя в наказателното право, той - в гражданското. А и в дома им не се говори за работа.
Банкерката и съдията имат две дъщери. Сам човек толкова може - така таткото Петър отговарял на шегите на приятелите си, че не успял да се сдобие и с наследник.
По-голямата дъщеря Мария е омъжена и вече върви по стъпките на майка си като юрисконсулт в Насърчителна банка. По-малката - Василена, е все още ученичка в 10-и клас на Първа английска гимназия. С нея Василева също се е договорила за разпределение на задълженията, но на малко по-различен принцип. Неотдавна се разбрахме да измие една пълна мивка с прибори и чинии, като й обещах, да кажем, два лева, за услугата - разказва банкерката. - Тя ми каза, че за два лева няма да стане от стола. Вдигнах мизата на пет и тя се съгласи. На сутринта очаквах да я видя съсипана и недоспала, но с огромно учудване видях бодрата й физиономия на вратата на нейната стая.
Оказва се, че след като получила по-високо заплащане, дъщерята предложила част от парите на баба си и се прибрала да си почива.
Като типичен представител на най-младото поколение тя държи на правата си и умее да се справя в живота, разсъждава излъганата майка. Двете момичета пък я определят като строга майка, а Василева е доволна от това, че ги е научила да уважават родителите си.
По-голямата Мария й помагала при отглеждането на Василена, защото разликата между двете е цели 13 години. Сега Мария ми прави намеци, че като баба трябва да помагам в отглеждането на бъдещите ми внуци - споделя главната изпълнителна директорка на Общинска банка. - Аз обаче смених плочата и й отговарям, че те ще си имат майка за това.
Не по-малко колоритна личност е и сестрата на Ваня Василева - Росица Соначет. Тя е председателка на българското крило на известното дружество МЕНСА, което приобщава надарени личности от различни области на науката и изкуството. Екзотичната й фамилия е от съпруга й - индонезиец. Не си приличаме нито по външен вид, нито по темперамент, дори много пъти съм питала на шега майка ми дали сме сестри - смее се по-голямата Ваня. - Но в действителност познатите ни намират много общи черти помежду ни.
Жените банкерки допълват за Ваня Василева, че е винаги в стилни официални костюми и че е голяма любителка на сребърните украшения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във