Банкеръ Weekly

Съдби

ВАЛУТНИЯТ БОРД В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ

ПРОДЪЛЖЕТЕ ПОЛИТИКАТА НА СТРУКТУРНИ РЕФОРМИ


Джералт Шиф - новият ръководител на мисията на МВФ за България, пред в.БАНКЕРЪ

Г-н Шиф, имате ли впечатления за България от работата си в МВФ досега и какви са те?
- Все още проучвам детайлите за икономическата ситуация в България. От това, което знам до момента, мога да кажа, че резултатите от тригодишното й споразумение в МВФ са отлични. Страната ви премина през много труден период и вярвам, че е избрала правилната посока за развитие.

Вие сте били заместник-ръководител на мисията на МВФ в Латвия, както и старши икономист на Фонда за Русия и Латвия. Какви, според вас, са сходните проблеми между България и страните, в които сте работили?
- Има много прилики между България и прибалтийските страни. Всички те се стремят да се присъединят към Европейския съюз и осъществяват успешен преход към пазарна икономика. Независимо от финансовата система - дали са във валутен борд или имат плаващ валутен курс, те бележат значителни успехи.
България е малко по-назад по отношение на реалния икономически растеж и това е най-голямото предизвикателство за страната.

Пред какви други предизвикателства е изправена българската икономика?
- Реалният растеж е главният обобщаващ показател. Това ще рече, че трябва да се поддържа икономическата стабилност и да продължи процесът на структурните реформи.

Кои са основните насоки, които трябва да следва в политиката си българското правителство?
- Българското правителство вече е наложило директиви, чиито основни насоки трябва да продължат да се изпълняват. Валутният борд се оказа успешен и мисля, че трябва да изпълнява своите функции и занапред.

Кой бе най-трудният момент по време на работата ви във Фонда с източноевропейските държави?
- Най-трудният период за мен беше по време на работата ми в Русия. Аз пристигнах там точно след август 1998 г., когато беше голямата криза. Мисията на Фонда започна дейността си през септември 1998 г. и положението беше много тежко.
Положителното на работата в балтийските страни, както и в България, е че правителствата се стремят да изпълняват ангажиментите, които поемат пред фонда.


Разговора води Мария Чанковa

Facebook logo
Бъдете с нас и във