Банкеръ Daily

Съдби

В Судан атеизмът е наказуем със смъртно наказание

Една дама от Судан ще представлява страната си у нас. Нейно превъзходителство Илхам Ибрахим Мохамед Ахмед ще е посланик в София. Преди поста си у нас тя е заемала същия пост и в Норвегия.
Република Судан е държава в североизточната част на Африка със столица Хартум. Тя граничи с Египет на север, с Червено море на североизток (853 км брегова линия), с Еритрея и Етиопия на изток, с Южен Судан на юг, с Централноафриканската република на югозапад, с Чад на запад и с Либия на северозапад. Името на страната идва от арабското Билад-ал-Судан, буквално "Земя на черните". С площ от 1 886 068 кв. км това е втората по големина страна на континента след Алжир.

В настоящето Судан е една от най-нестабилните държави в света, главно поради военната диктатура в страната и все още незавършилата война в Дарфур. В Судан дълги години се води гражданска война, главно поради политически и икономически неравенства. Повечето хора в севера (където е и Хартум) са арабски мюсюлмани, а в южната част преобладават африканците - неараби, които изповядват традиционни африкански религии и християнство (около 25% от населението).

Големите реки Сини Нил и Бели Нил се сливат при столицата Хартум и образуват река Нил, която тече на север през Египет към Средиземно море.
Страната е богата на полезни изкопаеми, като нефт, природен газ, злато, сребро, хром и други, но те са слабо използвани поради липсата на инвестиции. Сериозен проблем за страната е разрастването на пустините, както и почвената ерозия. Ръстът на земеделието не е съпътстван със защитни мерки, което довежда до обезлесяване и спад на почвеното плодородие и нивото на подземните води.
Голям брой бозайници, птици и растения, срещащи се в Судан, са застрашени от изчезване. Сред тях са северният горски ибис, суданският бял носорог, обикновеният бубал, а саблерогият орикс се смята за изчезнал в диво състояние. През май 2007 на остров в блато в южната част на страната е открита неизвестна дотогава група диви слонове, като мястото е пазено в тайна, за да предпази животните от бракониери.

Населението на Судан наброява 40 187 486 човека, като 52% от тях са негри, управляващите араби са 39%, бербери 6%, а останалите 3% са чужденци. Арабите живеят предимно на север и изповядват ислям, негрите живеят на юг. Ислямът е в основата на законодателството и на държавната религия, изповядвана от 70% от населението, на юг обаче неговата позиция не е толкова силна.
Судан е една от седемте държави в света, в които атеизмът е незаконен и наказуем със смъртно наказание.
Судан е слабо развита земеделска държава, която принадлежи към най-бедните страни в света. От минералните суровини се добиват злато, сол и хром. Две трети от електрическата енергия се произвежда от водни електроцентрали.

От земеделските култури се отглеждат пшеница, ориз, плодове, зеленчуци, захарна тръстика, памук, просо, фъстъци и фурми. Отглеждат се едър рогат добитък, овце, кози, камили, магарета, домашни птици и риболов, от които се произвеждат различни продукти.

Важен за страната е и добивът на дърва и изработването на арабски гуми, в което Судан е най-големият световен производител. Освен пътния и железопътния транспорт се използват плавателните реки, най вече река Нил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във