Банкеръ Weekly

Съдби

В САЩ нова валута насърчава потреблението

На 1 ноември в САЩ ще се появи нова валута. В Шампейн, щата Илинойс, ще може да се пазарува с новата парична единица - усмивка. Около 40 магазина, сладкарници, салони за красота и други обекти в града ще започнат да приемат местните банкноти, изработени от компанията UC Smiles, собственост на градския съвет. Една усмивка е приравнена на един долар. Търговците ще връщат новите пари като ресто, за да може по-бързо валутата да влезе в обращение. Курсът е 1 усмивка, равна на 1 щатски долар. В обращение са пуснати купюри от 1, 5 и 20 усмивки. Те могат да се разменят за долари в местния търговски център.


Общинските власти се надяват, че тази инициатива ще помогне на купувачите да разберат по-добре къде отиват парите от касите на магазините. Основната задача на този проект е образователна. Хората трябва да знаят какво се случва, след като са се разделили с парите си - обяснява Трейси Сейтъсуейт, пиар директор на UC Smiles. - Така например по-малко от 30% от парите, похарчени в супермаркетите, принадлежащи на транснационални корпорации, остават в местната икономика.


Местните валути не са рядкост и от другата страна на Атлантика. През септември в Бристъл, Великобритания, се появиха собствени фунтове, чиято покупателна способност е равна на обичайните. Върху банкнотата от 5 фунта е отпечатана една от картините на бристълския художник Банкси. Бристълският паунд е своеобразен отговор на заплахата на световната икономическа криза и задълбочаващото се недоверие към банковия сектор в страната. Идеята е новата валута да даде тласък на местния бизнес и да позволи да компаниите да се борят с конкуренцията на международните корпорации. В проекта участват 350 организации, а други хиляда предприятия са проявили интерес към него.


Според изследване на университета в Шефилд днес в 76 страни действат 234 алтернативни валутни системи. Мнозина не разбират защо хората използват пари, които са валидни само в един град. На пръв поглед това е направо безсмислено. Да се разчита на най-разпространената валута е много по-лесно, отколкото да се плаща с няколко вида купюри. За служителите в магазините е по-сложно да правят отчетите си, а понякога възниква необходимост от отделни каси за местните пари. Общонационалните и наднационалните валути са по-ефективни платежни средства от местните пари, които имат само сувенирна стойност извън рамките на съответния град. През 2009-а професорът по икономика на университета в Кънектикът Джеймс Стродър публикува резултатите от изследването си за влиянието на местните валути върху националната икономика. Той съпоставил данните за темповете на ръста на БВП и инфлационната динамика в Швейцария за последните 50 години с обема на сделките, извършени с работещата през 30-те години система за взаимно кредитиране WIR. Заключението е, че местните валути помагат за запазване на макроикономическата стабилност. По време на дефлация и спад на потребителското търсене популярността на системата WIR рязко нараствала и поръчките, платени с такива кредити, продължавали да постъпват в предприятията. В резултат амплитудата на бизнес циклите в швейцарската икономика се изравнявала.


Според изчисленията на Хулио Гисперт, автор на блога Vivir Sin Empleo (Живот без работа), през последните две години броят на т.нар. банки на време се е удвоил в Испания. През юни тяхното количество е достигнало 291. Потребителите на този сайт, които си оказват взаимно различни услуги, се разплащат с минути и часове от своето време. Така човек може да се подстриже или да отиде на урок по китара, без да има и едно евро в джоба си. Младите испанци разполагат с много свободно време - според националната статистическа агенция нивото на безработица сред гражданите на възраст от 16 до 24 години достига 53.3 процента. Сред младежите на възраст от 25 до 34 години ситуацията не е много по-добра - 27 на сто от тях не могат да си намерят място на пазара на труда.


За нас това е крачка назад. Това е признак за деградацията ни като държава от еврозоната и като развита страна - коментира професорът от университета в Барселона Гарсия Монтаво. - Правителството не може да си получи полагаемите данъци.


Много представители на големия бизнес също оценяват скептично ефектите, предизвикани от разпространението на алтернативните пари. Местните валути не увеличават съвкупното търсене. Те само придвижват търсенето от един сектор на икономиката към друг, от международните корпорации към малките предприятия. В едрия бизнес са заети стотици хиляди души, чието икономическо положение може да се влоши, предупреждава Бен Ирсли, инвестиционен стратег от Hargreaves Lansdown.


Данните, натрупани през последните 10 години, показват, че националната валута и алтернативните платежни системи не се конкурират, а се допълват взаимно. Съвместно изследване на анализатори от Банката за международни разплащания и учени от университета в Тилбург свидетелства, че алтернативните валути се появяват най-вече в държави с развита банкова система, чиито граждани имат масов достъп до интернет. Локалните пари процъфтяват в периоди на стабилна инфлация и мек кредитен климат. Доларите и усмивките работят паралелно - локалните валути увеличават покупателната способност на местните жители и влияят слабо на макроикономическата картина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във