Банкеръ Weekly

Съдби

В Санкт Петербург махнаха паметник на Стив Джобс

Премахнаха паметника на гениалния Стивън Джобс във вид на гигантски iPhone, който бе разположен в Технопарка на Научноизследователския университет на информационните технологии в Санкт Петербург. Той бе демонтиран след изявлението на изпълнителния директор на  Apple Тимъти Кук за нетрадиционната му сексуална ориентация пред бизнес списанието Bloomberg Businessweek. "Гордея се, че съм гей. Това е един от най-прекрасните подаръци, които съм получил от Бог", написа бизнесменът. По-рано той разкритикува властите на родния си щат Алабама, че не признават еднополовите бракове.

Монументът беше издигнат в руския град по инициатива на холдинга "Западно-Европейски финансов съюз" (ЗЕФС) през миналата година. Той бе снабден със сензорен интерактивен екран, предоставящ информация за основателя на високотехнологичния гигант  Apple. На задната му страна имаше QR-код, който води към сайт, посветен на Стив Джобс.

Според последни съобщения ръководството на ЗЕФС възнамерява да унищожи публично демонтирания паметник. Въпреки това компанията планира първо да организира открито гласуване в интернет. Окончателното решение ще бъде прието до 1 декември 2014-а.

"Западно-Европейски финансов съюз" е склонен към публично унищожаване на този символ на нашата слепота и лъжовна вяра в легендата за гениалността на Стив Джобс, който успява да създаде от нулата най-голямата високотехнологична компания в света. Публичните и богохулни призиви от страна на Тим Кук бяха последната капка, която препълни чашата на търпението ни", се казва в прессъобщение на холдинга. В него се отбелязва също, че една от причините за крайните действия са разобличенията на бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, според които продукцията на Apple предава данни за потребителите си на американските специални служби. Шефът на ЗЕФС Максим Долгополов призова собствениците на техника, произведена от корпорацията, да се ориентират към предложенията на други фирми, които не са уличени в следене, както и да не се поддават на "агресивната политика на САЩ и техните специални служби". Наред с това холдингът планира до 1 декември 2014-а да предостави "масови възнаграждения" за онези руски граждани, които се откажат публично от използването на техниката на Apple.

Паметникът на основателя на Apple Стив Джобс е създаден по проект на жителя на Петербург Глеб Тарасов. "Слънчевият QR-код" беше поставен в Технопарка през януари 2013-а. В церемонията по откриването на мултимедийния мемориал участваха представители на градската администрация и съратникът на Джобс - Тимъти Дайтън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във