Банкеръ Daily

Съдби

В Палма не искат туристи

Намаляването на количеството на туристите може да предизвика уволнения в ресторантите и магазините.

Испанският град Палма на остров Майорка ще забрани от юни на собствениците на жилища да ги предлагат под наем на туристите. Това е първото подобно решение на местни власти в страната. Жителите на града отдавна се оплакват от ръста на наемите, който се дължи на появата на много сайтове и приложения, предлагащи жилища за кратък срок. Засега не е ясно дали забраната ще се разпростре само върху частните квартири. Къщите и вилите няма да попаднат под ограниченията, с изключение на намиращите се в охранявани зони, в непосредствена близост до летища и промишлени райони.

Представители на местната управляваща коалиция привеждат като основен аргумент за приемането на мярката резултатите от изследване, според което броят на предлаганите под наем на туристите нелицензирани жилища се е увеличил от 2015-а до 2017-а с 50 на сто. По данни на вестник El País от 11 хил. квартири в Палма  само 645 имат необходимото разрешение.

Местното население е недоволно и от растящите цени на стоките и услугите заради туристите. Недоволство предизвикват и влошените условия за живот в станалите популярни сред гостите райони заради шума и разпасаното им поведение.

"Палма е решителен и смел град. Ние се съгласихме за забраната в името на интересите на нашите жителите и смятаме, че това ще се превърне в тенденция и за други градове", твърди кметът Антони Ногера. Според главния архитект Хосе Ила пък съществува зависимост между все по-големия брой предлагани жилища и ръста на цените на наема. По думите му подобни процеси се забелязват в повечето европейски градове и в това трябва да се сложи ред. През 2017-а в Палма бе забранена рекламата на нелицензирани жилища. Нарушаването на тази разпоредба се наказва с големи глоби. Същите ограничения са наложени и в Барселона.

Някои общности приветстваха решението на местните власти, което  бе предшествано от петиция с 6 хиляди подписа. Но според местната организация Pimeco, представляваща интересите на малкия бизнес,  наемането на жилища от туристите е довело до увеличаване на потребителското търсене и се е превърнало във важен източник на доходи за много собственици на апартаменти. А асоциацията "Хабтур" предупреди, че от ограниченията ще пострадат не само притежателите на имоти, но и ресторанти и магазини, и много хора може да загубят работата си. 

През 2017-а Испания постави рекорд по брой на туристи - тя бе посетена от 82 млн. души. Най-популярните дестинации се оказаха Каталуния и Балеарските острови.

Facebook logo
Бъдете с нас и във