Банкеръ Weekly

Съдби

В ГАБРОВО ЗАПОЧНА ПЕТОТО ГОДИШНО ВРЕМЕ

По стара европейска традиция: на 11-ия ден от 11-ия месец, точно в 11 ч. и 11 минути в габровския дом на хумора бе обявено началото на Петия сезон - карнавалния. Той продължава до началото на Великденските пости и обхваща огромен брой такива прояви. В Европа, която има своя Фондация на карнавалните градове, най-известен е карнавалът във Венеция. В останалия свят с огромна популярност се ползват януарските празници в Рио де Жанейро. В много по-скромен формат и ние участваме в календара на Петия сезон с кукерските игри в Перник и карнавала в Габрово, което бе подобаващо отбелязано от поздравителното писмо на холандеца Хенри ван дер Кроон, президент на европейската фондация.
Домът на хумора се бе подготвил подобаващо за събитието, струпвайки по етажите си обширни експозиции с подобна тематика. Но най-впечатляваща за познавачите бе изложбата, наречена Лицето на празника, и включваща над 60 африкански маски, пластики и култови предмети от целия черен континент. Никога досега тази колекция не е била представяна толкова цялостно и монолитно, поради което е слабо позната и на специалистите. По-голямата част от сбирката е дарение от Сълза Петканова, дъщеря на стария писател Константин Петканов. Тя е пребивавала в различни африкански държави дълги години и старателно е събирала словесен фолклор, описания на култове и вярвания, ритуални предмети и скулптури от камък и дърво. Не е могла да обиколи всичките 78 племена и племенни общини, но е успяла да опознае и представи част от тях от Гана, Замбия, Буркина Фасо, Конго, Нигерия, Танзания, Мали и други.
Както е известно, африканска ритуална пластика притежава единствено Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ) в София, но тя едва ли е по-богата от тази на Дома на хумора. Пък и много рядко, за да не кажем никога, е показвана в своя цялостен вид, което я препраща към т.нар. от експертите мъртъв обем на галерията. Съществува и една много важна в обществен и чисто морален план отлика: колекцията на НГЧИ е закупувана с благословията на Людмила Живкова, докато Сълза Петканова прави това със свои лични средства и дарява голяма част от притежанията си на габровския дом. Между тях има уникални пластики от ХVIII век.
Другата забележителност на изложбите, посветени на началото на Петия сезон, са няколкото гоблена от Борис Димовски, монтирани и довършени от дъщеря му. Известно е, че карикатуристът е един от най-верните приятели на дома, както е известно и че стенописите му отдавна са унищожени от просмукващата се влага и стихийните наводнения. Но Димовски продължава да е отзивчив, верен на своята любов към уникалния дом и принципа За лудо работи, за лудо не стой! Така и не разбрахме чий проект е няколкометровият шарж на Бойко Борисов, изработен обемно от папие-маше и поставен току до главния вход на Дома на хумора. Той внезапно събуди услужливата ни памет със спомен за филма Специалист по всичко, комедия с Апостол Карамитев в главната роля. Тъжната констатация бе, че за изминалите оттогава четири-пет десетилетия нищо от манталитета на българския мачо не се е променило. Освен мащаба на амбициите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във